Gyökeres változások? Freund Tamás a Magyar Tudományos Akadémia új elnöke

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az MTA élén.

„A Magyar Tudományos Akadémia 193., tisztújító közgyűlése hétfő este megkezdődött és kedden este lezárult 24 órás szavazásán Freund Tamás akadémikust választotta meg az MTA új elnökévé. A neurobiológus a hat év után leköszönő Lovász Lászlót váltja az 1825-ben gróf Széchenyi István által alapított Magyar Tudományos Akadémia élén. A főtitkári posztot Kollár László Péter építőmérnök, a főtitkárhelyettesit pedig Erdei Anna immunológus tölti majd be a következő hároméves ciklusban. A Közgyűlés döntött a három közül két alelnök személyéről is. Az Akadémia vezetői megbízatásuk lejárta után egyszer újraválaszthatók” – olvasható az MTA honlapján.

A Freund Tamással a Mandiner készített interjút a napokban, amit itt lehet elolvasni. Ez annyira kiverte a biztosítékot, hogy 67 társadalom- és természettudós nyílt levélben tiltakozott az elnökjelölt nyilatkozatai ellen – köztük Mellár Tamás is. Freund ugyanis azt nyilatkozta egyebek mellett, hogy

Azok (a gyenge tudósok itthon), akik nemcsak híján vannak a külföldi állásajánlatoknak, de a teljesítményük tényleges nemzetközi mércével mérve elégtelen, pusztán a kormánykritika álarca mögé bújva tudnak érvényesülni. Nem ritka, hogy egy-egy gyengén teljesítő társadalomtudós publikációját neves nemzetközi folyóiratok szakmai okokból nem fogadnák be, némi kormánykritikába csomagolva viszont tárt karokkal várják. 

Hirdetés
Előző sztori

Bezár a város egyik kedvenc burgerezője

Következő sztori

Túlnyomóan derült, napos időre számíthatunk

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1