Címlap Közélet Hiányzott a N...

Hiányzott a Nyunyóka az ovisoknak – Így nyitottak az óvodák hétfőn

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Alig várta az ovisok többsége, hogy két hónap után újra együtt játszhassanak a barátaikkal. Hétfőtől vidéken megnyithattak az óvodák és bölcsődék, de a legtöbb helyen volt egy feltétel, ami leginkább a szülőknek okozott problémát.

Nyunyóka otthon maradt

A szülők többsége vasárnap este értesült arról, hogy gyereke nem vihet magával alvós kisállatot az óvodába. Ezt több anyuka is nehezen viselte, néhányuknak még álmatlan éjszakát is okozott, hogyan  is közölje reggel a gyerekkel, hogy nem viheti magával kedvencét, alvópajtását – vagyis a Nyunyókát.

– Mi is izgultunk, de most már úgy tűnik, hogy inkább a szülők hajlamosabbak túlizgulni a dolgokat. A gyerekek igy is gond nélkül aludtak délután a benti alvós álatokkal, csak néhány kiscsoportos sírdogált egy kicsit. Az újranyitás miatt nekünk is meg kellett hoznunk ezt és néhány döntést, hogy minimálisra csökkentsük a vírus terjedését – mondta az egyik óvoda vezetője.

Az óvodákba nem lehet bevinni otthoni játékot és alvós állatkát, a szülők maszkban, gumikesztyűben léphetnek be a kötelező kézfertőtlenítés után, de van, ahol azt is bevezették, hogy a bejáratnál lehet átadni és átvenni a gyerekeket a dadusoktól.

Nekünk elég nehéz volt, hiszen a kislányom nem tudott senkivel sem játszani. Ő már hetek óta visszavágyott a barátnőihez – mondta Papp Annamária.

– Mi két hónapja otthon vagyunk, nem volt könnyű. Minden nap kivittük őket a természetbe, ennek ellenére Laci és Lázár már alig várta, hogy újra oviba jöjjön – mondta lapunknak Kiss Lázár apuka.

– Az ajtók, a kilincsek, a mosdók és wc-k, a felszerelések, asztalok, székek napi többszöri fertőtlenítését biztosítjuk, valamint kiemelt figyelmet fordítunk az alapos kézmosásra, szükség szerint a kézfertőtlenítésre. A gyerekekkel az időjárás függvényében a lehető legtöbb időt igyekszünk a szabad levegőn tölteni – ezt az egyik pécsi óvoda vezetője küldte körbe a szülőknek.

Hétfőn a megszokott rendben nyitottak ki a pécsi önkormányzat óvodái és bölcsődéi. Erre a fővárosi ovisoknak még kicsit várniuk kell, Budapesten ugyanis június 2-tól fogadják ismét a gyerekeket.

MTI/Sóki Tamás