Címlap Közélet Ismét megszap...

Ismét megszaporodtak a rókák Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs egyre több városrészében bukkannak fel rókák, lapunk is több olvasói észrevételt kapott a vadak újbóli térhódításáról: nemrég a Magaslati úton, a Tettyén, a vasútállomás környékén, Gyükés, Donátus, Bálics és Patacs területén láttak rókákat, de a Köztársaság téren és a belvárosban is észleltek egy-egy példányt.

A pécsi önkormányzat is észlelte a problémát, a városháza közleménye szerint ezeknek a vadaknak kiváló az alkalmazkodóképességük, a városban is feltalálják magukat, és természetes élőhelyük visszaszorulása is lakott területekre űzi őket. A rókák vadállatok, nem támadnak, inkább elkerülik az emberrel való találkozást. A rendszeres légi vakcinázásnak köszönhetően Baranyában ma nem ismert a veszettség jelenléte a rókák körében, ám ezzel együtt érdemes nekünk is kerülni velük a kontaktust: semmiképpen ne simogassuk, fogjuk meg vagy be az állatokat, ez utóbbi a szakemberek feladata.

Míg a veszettség az állat nyálával, harapás útján terjed, érintéssel olyan bőrbetegségek kerülhetnek át kutyára, esetleg emberre, mint a rühösség, de gombás fertőzések, vagy bolhásság is előfordulhat.

Az állampolgárok közvetlen környezetük tisztán tartásával, a rókák számára lehetséges táplálékot jelentő „éléskamrák” felszámolásával, tudatosabb hulladékgyűjtéssel próbálhatják meg távol tartani lakókörnyezetüktől ezeket a ragadozókat.

Szükség esetén a pécsi közterület-felügyelet élvefogó csapdákat is kihelyezhet, igaz, kizárólag magánterületen. Ezt azoknak célszerű kérni a felügyelet honlapján (pecsiktf.hu) található elérhetőségek valamelyikén, akik biztonságukat, háziállataikat, vagyontárgyaikat féltik az állatoktól, és nem tudják őket távol tartani kertjüktől, udvaruktól. Az így befogott rókákat a közterület-felügyelet munkatársai lakott területen kívül engedik újra szabadon.