Címlap Gazdaság Jó tudni: nag...

Jó tudni: nagyon megváltozik az életünk júliustól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A posta nem kézbesít több napilapot, és jön az uniós oltási igazolvány.

Július elsejétől:

  • Módosulnak a vállalkozásokat és webáruházakat érintő szabályok, emellett olyan változások is jönnek, amelyek mindannyiunk életére hatással lesznek – vezeti fel a július 1-től életbe lépő újdonságokat az Mfor.hu.
  • Egyrészt hatályba Magyarországon az európai uniós zöld útlevél, amelyről Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is beszélt a múlt héten. Az útlevél papíralapon a kormányablakokban lesz átvehető, elektronikusan pedig az ügyfélkapuból lehet majd kinyomtatni. Az uniós engedéllyel egyelőre nem rendelkező kínai és orosz vakcinák elfogadása egyelőre tagállamok közötti megállapodás kérdése marad.
  • Az Mfor szerint az NHP Hajrá! program kivezetését ellensúlyozandó, július 1-jétől négy új konstrukciót vehetnek igénybe a vállalkozások. Elérhető lesz többek közt a Széchenyi folyószámlahitel Go!, amely kétéves, 0,1 százalékos fix kamatozású, legfeljebb százmillió forintos hitelkeretet biztosíthat a gazdasági szereplőknek.
  • Július 1-jétől életbe lépnek az e-kereskedelmet, így a webáruházakat érintő új áfaszabályok is. Ezek értelmében a határon átnyúló, elsősorban magánszemély részére értékesített termékek esetében az áfát szinte minden esetben a vevő helye szerinti tagállamban kell megfizetni, az ott érvényes áfa-mértékkel. A következő hónaptól kezdve megszűnik az Európai Unión kívülről érkező, 22 eurót meg nem haladó értékű áruk áfamentessége is.
  • A posta megszünteti a napilapok kézbesítését.
  • nyugellátással kapcsolatban is lesznek változások. Ilyen többek között, hogy a nyugdíjtörvény eddig úgy rendelkezett, a megállapított nyugellátásról nem lehet lemondani. Július 1-jétől ez módosul, az új előírás szerint a megállapított nyugellátásról – a kivételes nyugellátás kivételével – a megállapító határozat véglegessé válását követő 15. napot követően nem lehet lemondani.
  • Életbe lép az egyszer használatos műanyagokat tiltó rendelet, aminek értelmében több terméket is kivezetnek. Ezek közé tartoznak például a műanyag szívószálak, a fülpiszkálók és a léggömbök pálcikái is.
  • Szintén júliustól érvényes módosítás, hogy a korábbinál szélesebb termékkörnél lesz kötelező használati útmutató. Az esetek többségében viszont azt elegendő lesz online formában hozzáférhetővé tenni.