Címlap Közélet Két kutyafutt...

Két kutyafuttatót is a lakók ötletei alapján fejlesztenek Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Közel félszáz javaslatot nyújtottak be a pécsiek két kertvárosi kutyafuttató fejlesztésével kapcsolatban, a beérkezett javaslatok alapján a Biokom már meg is kezdte a két terület szépítését – közölte az önkormányzat.

Augusztus közepén hirdettek újabb lakossági ötletbörzét: a Diana tér környékének fejlesztésére vonatkozó korábbi akció után ezúttal két kertvárosi kutyafuttató, a Littke József utcai és a Szaturnusz utcai futi zöldterületeinek fejlesztésével kapcsolatban vártak lakossági javaslatokat. A két terület fásítására vonatkozóan a városüzemeltetési társaság előzetes szakmai koncepciót készített, ezzel kapcsolatban is várták a lakók visszajelzéseit.

A Szaturnusz utcai futtatóban a kerítés közelében kialakult ösvények mellett ültetnek árnyékot nyújtó, a városi csemetekertből származó fákat, a munkálatok november végéig tartanak. Az utcában a templom felőli kapunál az akácfa metszése és a körülötte lévő sarjak kivágása már megtörtént, míg a Littke József utcában már feltöltötték a kutyák által kiásott gödröket.

Mindkét futtató esetében kiemelt kérés volt a kerítés és a kapuk felújítása. Ezt a Littke József utcában év végéig, a Szaturnusz utcában pedig jövő év június 30-ig végzik el. Utóbbinál nemcsak a terület nagysága miatt tart ez majd hosszabb ideig, hanem azért is, mert a lakossági kérésnek megfelelően a kerítés alját sűrűbb drótfonattal egészítik ki, hogy a kisebb testű ebek se tudjanak átjutni rajta. Itt a nyugati oldalon egy új kiskaput is létesítenek az év végéig, ezt azért kérték a környék lakói, mert a közeli focipályáról gyakran rúgják be a labdát a futtatóra, és ezért gyakran a kerítést megrongálva, azon átmászva mentek be a játékosok.

Megújulnak a padok és újakat is telepítenek, lesznek WC-k is

Sokan kérték a területen meglévő padok felújítását, illetve új padok kihelyezését is, ezek szintén év végéig megtörténnek mindkét kutyafuttató esetében. A Szaturnusz utcai futtatóra esőbeálló felállítását is javasolták a pécsiek, ezt március végéig készíti el a városüzemeltetési társaság. A lakossági kéréseknek megfelelően mindkét területre helyeznek ki kutyaügyességi játékokból álló kisebb akadálypályát és eb-WC-ket is. A rongálások megelőzése érdekében mindkét területen vadkamerákat telepítenek, amivel a környék közbiztonságát is növelni tudják.

A lakossági ötletbörzére érkeztek olyan kérések is, amelyek megvalósítása jelenleg túlmutat az önkormányzat lehetőségein. A kutyafuttatók közvilágításának fejlesztése, kutyaitatók létesítése és azok vezetékes ivóvízzel történő ellátása, illetve a Littke utcai területre vezető járda megépítése egyenként is több milliós, akár több tízmilliós beruházást igényel. Ezek megvalósítására pályázati lehetőségeket keres az önkormányzat, amely a jövő évi költségvetés tervezésénél is figyelembe veszi ezeket a lakossági igényeket.