Címlap Közélet Közösség Ejha: lovagi ...

Ejha: lovagi zarándoklat lesz Baranya vármegyében

Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hagyományteremtő szándékkal lovagi zarándoklatot tartanak Báta és Mohács között augusztus 27-én. Az eseményt koncertek, családi programok egészítik ki a Duna-parti városban.

A Történelmi Hadi Akadémia Alapítvány szervezésében megvalósuló esemény szentmisével kezdődik a népszerű zarándokhelynek számító bátai Szent Vér bazilikában, majd elindul a 26 kilométeren át, Dunaszekcső és Bár érintésével zajló lovagi zarándoklat.

Mohácson az esti órákban családi programok várják az érdeklődőket: fellép a Keleti Szél zenekar, Maczkó Mária énekművész, a Bajvívók bandája és az Aprája dudazenekar, később szentmisét tartanak a Magyarok Nagyasszonya templomban, majd a főtéren Kolozsvári Gergely szobrászművész munkáját, egy fából faragott, életnagyságú keresztre feszített Krisztus szobrot láthat a közönség a lovagi felvonulás keretében.

A továbbiakban fényfestéssel, lovagi bajvívással emlékeznek meg a csatában elesett lovagokról, végül a nap záróeseményeként a Misztrál együttes ad koncertet.

Az alapítvány szándékai szerint a mohácsi csata 500. évfordulójáig minden évben megtartják a lovagi zarándoklatot, amelynek történelmi hátteréről azt írták: már az 1120-as évektől a lovagi életforma természetes részévé váltak az ilyen események, amelyek fő célja a természetfelettivel való kapcsolódás vallásos vágya volt.

1526-ban II. Lajos király az ország vezetőivel a bátai kegytemplomban járult a szentségekhez, itt tartották a mohácsi csata előtt az országtanács utolsó ülését és innen indult a sereg a végzetes csatába. A magyar királlyal együtt áldozott a 26 ezer magyar lovag is, mielőtt a mohácsi mezőre vonult volna.