Címlap Közélet Közösség Mecseki kisva...

Mecseki kisvasút: 59 éve működik és még most is szenvedéllyel hajtják

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A legidősebb sínpárt 1890-ben gyártották, de még most is simán elbírja a Mecseki Kisvasút súlyát. Bírnia is kell a strapát, mert még most is sokszor társadalmi munkában javítgatják a dombos vidéken kuriózum számba menő attrakciót. Bár a gyerekek és szülők imádják, az 59 éve működő vasúthálózatnak voltak szebb napjai is - nyilatkozta Andróczi István a Pécs Aktuálnak. 

Különleges jármű, amit mindenképpen meg szeretnénk őrizni

1962-ben örültünk a társadalmi munkának

Andróczi István még a családjával járt fel a Mecsekbe, hogy társadalmi munkában építse a vasúthálózatot.

– Mi dolgoztunk, a gyerekek meg elvoltak. Mindenkinek jó volt – mondta a nyugdíjas mozdonyvezető

István a MÁV-nál dolgozott, majd ’90-ben megsajnálta a vasutat

Az állatkertet 1960-ban, a vidámparkot 1961-ben, a vasutat 1962-ben adták át. De 1986-ban leállították a mozdonyt. István 1990-ben került képbe, úgy döntött, hogy kiváltja a kisvasút-üzemeltetőit és nemcsak a vállalkozását, hanem a motort is újra beindítja.

– Régi Csepel-motorral, ugyanazokkal a kocsikkal működtetjük. De természetesen javítgatjuk. Most legutóbb az állatkerti megállót újítottuk fel teljesen. Ha hátranézek a mozdonyból, mindenki mosolyog. Ezért már megéri – mondta Andróczi István.

Régen minden jobb volt?

Mindenki mosolyog, aki felül a vonatra

A kisvasutat az állatkert és vidámpark összekapcsolására építették pesti mintára. Átadása után sok-sok évig központi hely volt a Mecsek ezen része, azaz a Dömörkapu.

– Nagyon sok utas volt, jók voltak az ünnepek, a gyereknapok, bányásznapok – emlékszik vissza szívesen István.

„Most nincs miért ide feljönni, nincs büfé, látnivaló”

– A környékben a Flóra-pihenőn kívül nincs nevezetesség. Sajnos büfé sincs, se vidámpark. Nincs itt semmi, nincs miért átutazni az állatkerttől a Dömörkapuig – vallja be Andróczi.

Régen tömve volt, most egy-két utassal is elindul

„Város nem támogat minket”

Bár a kisvasút a maga nemében turisztikai attrakció, a város nem támogatja sem rendezvényekkel, sem anyagilag – állítja István.

– Mindig azt mondják, hogy másra kell, más a prioritás. A kisvasút nem élvez előnyöket, a bevételből élünk, pályázgatunk a kormánynál, a Agrárminisztériumnál (korábban Földművelésügyi Minisztérium) és ebből, valamint a bevételből tudjuk fenntartani – mondta István.

Ide is tesszük gyorsan István és a Mecseki Kisvasút elérhetőségét, hátha valaki lát benne fantáziát és picit besegít nekik!