Címlap Közélet Közösség Pazar kollégi...

Pazar kollégiumot és konditermet kaptak a pécsi teológus-hallgatók

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Igazán különleges helyre költöztek a pécsi teológusok, a diákok egy szép családi házban élhetnek együtt, ahol még konditerem is van. A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola új kollégiumában jártunk.

Arisztotelész után Pécsett is a mozgást helyezik előtérbe a kispapok

Nem véletlen, hogy az ókori filozófusok sem igen ültek iskolapadban. Amikor művelték a filozófiát, akkor vagy a lakomaasztal mellett feküdtek, de még gyakrabban folytatták le vitáikat séta közben. Arisztotelészt és követőit éppen ezért nevezik peripatetikusoknak, vagyis járkálóknak. A mozgás segíti a tanulást, de egyben közösségteremtő erővel is bír. Ezért is kapott helyet a kollégiumban egy konditerem és ezért alakult meg a szakkollégiumok közötti teremlabdarúgó-bajnokság, ahol a XXIII. János Szakkollégium már önálló csapattal indult, tavasszal pedig röplabdabajnokságot szerveznek, ahol újból összecsaphatnak a szakkollégiumok csapatai. De nézzük, mikor és miért költöztek új helyre a pécsi teológus-hallgatók!

– Furcsa belegondolni, de augusztus elején, amikor a kollégium épületét birtokba vettük, a ház keleti szárnyában még egy óriási garázs tátongott üresen. Ma már négy kollégiumi szobát találunk itt gyönyörű fürdőkkel és egy modern konyhával. Csodával határos, hogy mindössze két hónap alatt sikerült végezni minden bővítéssel, és otthonossá tudtuk varázsolni az épületet – kezdi a beszélgetést Dr. Kovács Gusztáv rektor. A leendő hittanárok, lelkipásztorok és kispapok immár a Tettye utcai karmelita kolostor helyett a Székesegyháztól öt perc sétára található házban töltik mindennapjaikat; jelenleg 22 kollégista él itt, akik egy egészen különleges szállást kaptak.

Ezt látjuk, ha belépünk az udvarra.

– Az épület kiválasztása és átalakítása során egyaránt figyeltünk arra, hogy fiatalos és modern legyen, de legfőképpen árassza magából az otthonosságot. Szerencsére az új kollégiumban mindez egyszerre van jelen, amit az is erősít, hogy a telek végében gyönyörű mandulás és egy tengerkék medence várja kollégistáinkat. Érdekesség, hogy a ház falába egykor beépítettek egy követ, ami a Székesegyház 19. századi átalakítása során maradt meg – tette hozzá a rektor.

Felföldi László pécsi megyés püspök megáldotta a kollégiumot

De miért volt szükség a költözésre?

Egészen nyárig a Tettye utcában található karmelita kolostort használták kollégiumként. Mint kiderül, nehéz volt otthagyni ezt a történelmi épületet, de be kellett látni, hogy már nem felelt meg a mai kor igényeinek. Gondviselésszerű volt, hogy a főiskola közelében, a Székesegyháztól mindössze öt percnyire találtak egy minden igénynek megfelelő családi házat. A korábbi tulajdonosok nagy gonddal, minden egyes részletre ügyelve alakították a házat, nem sejtve, hogy minden egyes téglával és csempével leendő kollégisták otthonát építik. A költözésre tehát a korszerűsítés miatt volt szükség. A Szent XXIII. János pápa kollégium alapvetően ugyanúgy működik, mint a város többi kollégiuma, azzal a különbséggel, hogy sokkal inkább emlékeztet egy családias, otthonos házra, mintsem hagyományos tömbépületre. És bár az itt élő diákok is buliznak, akárcsak a legtöbb főiskolás, abban mindenképp eltérnek a világi egyetemek hallgatóitól, hogy ismerik a mértéket. A félreértés elkerülése miatt a rektor leszögezi, hogy a teológiai kollégiumban nem kispapok laknak, hanem hittanárnak, teológusnak készülő fiatalok.

A Hittudományi Főiskolára természetesen járnak leendő papok is, de túlnyomó többségben vannak azok, akik világi pályára készülnek. Az ország több pontjáról is érkeznek az intézménybe, viszont jellemzően környéken élő diákok választják. A hallgatók nem kezdik hajnali imádsággal a napot, nem járnak naponta kötelezően előírt szentmisére, ugyanakkor amikor csak tehetik, akkor együtt ünnepelnek. Az adventi időszakban például sokan mentek együtt hajnali szentmisére, illetve a kollégiumban is szoktak együtt imádkozni.

Dr. Kovács Gusztáv külön köszönetet mond Dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkárnak és Hegyi Lászlónak, a Kulturális és Innovációs Minisztérium főtanácsadójának, hogy innovációs lehetőséget láttak a PPHF-ben, Felföldi László pécsi megyéspüspöknek, hogy a fejlesztést felkarolva az Egyházmegyei Hivatal képviseletében vállalta az anyagi terheket, Völgyesi Norbert építési vállalkozónak a szűkre szabott határidők betartásáért, és a főiskola dolgozóinak, munkatársainak és a hallgatóknak a sok-sok támogatásért.