Címlap Közélet Látványos, de...

Látványos, de alig ér valamit a koronavírus ellen az utcai „fertőtlenítés”!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Legalábbis a Green Peace szakembere szerint. Sőt, akár még káros is lehet az egész.

Egy halom fotót osztott meg közösségi oldalán a pécsi polgármester, a városháza utcanevek listáját is közzétette, hogy hol lesz fertőtlenítés.

Beöltözött emberek fújnak valamiféle szert mindenhova. Joggal merült fel a kérdés, hogy van-e ennek értelme valójában?

Egy héttel ezelőtt (március 30-án) rákérdeztünk a Biokomnál, hogy pontosan erről az egészről miért gondolják azt, hogy hatékony lenne? Türelmet kértek a válaszzal, ami máig nem érkezett meg.

Nem tudtuk meg azt sem, hogy pontosan milyen vegyszert is használnak a városban. Annyit tudtunk meg, hogy

egy „kiemelten széles hatásspektrumú antibakteriális és gombaölő, antivirális tisztító-fertőtlenítőszer koncentrátumot”

használnak.

A Fővárosban INNOFLUID-MF T vegyszert alkalmaznak fertőtlenítésre. Ez egy általános tisztító-fertőtlenítő, fékezett habzású készítmény. A vegyszer oldatot magasnyomású mosóberendezéssel szórják. Ezzel a szerrel fertőtlenítik a hulladékgyűjtőket, a közterületi szennyeződéseket, valamint az aluljárók padozatát, nagytakarítás során az oldalfalat is.

Simon Gergely, a Greenpeace vegyi szakértője az Indexnek azt mondta, a kézi permetezőből szórt Metasept hatóanyaga benzalkónium-klorid és egy N-(3-aminopropil)-N-dodecil-propán-1,3-dimin nevű anyag (hogy Pécsett is ezt használják-e, az kérdéses, de feltételezhető, hogy ugyanerről a szerről lehet szó). Ez utóbbi koncentrátumként

mérgező, higítva pedig bőrre, szembe kerülve maró hatású, belélegezve irritálja a légutakat, gőzének belégzése tilos.

Nem véletlen, hogy felhasználásakor kötelező a védőruha és a védőszemüveg. 

Félóráig hat, utána le kellene mosni

A szer fertőtlenítő hatásideje körülbelül 30 perc. A forgalmazó cég termékleírása szerint is a hatásidő letelte után a szer maradványait a kezelt felületekről alapos ivóvizes öblítéssel el kell távolítani. 

A SZER BIZTONSÁGI ADATLAPJÁN IS AZ ÁLL, HOGY CSATORNÁBA, TALAJBA, ÉLŐVÍZBE NEM JUTHAT. A SZAKÉRTŐ SZERINT TEHÁT A PERMETEZETT FERTŐTLENÍTŐSZER A KÖRNYEZET IS SZENNYEZI, A NÖVÉNYEKRE IS KOCKÁZATOS, ÉS A SZENNYVÍZHÁLÓZATBA KERÜLVE IS OKOZHAT KÁROKAT.

Simon úgy véli a lap szerint, hogy a sokszor látványos fertőtlenítés előfordulhat, hogy több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajthat.

Az úttestet, járdát szerinte nem sok értelme van telepermetezni fertőtlenítőszerrel, egyszerűbb, ha otthon mindenki ügyel, hogy ne menjen be cipővel a lakásba.

A megállók, padok, korlátok fertőtlenítése inkább ajánlott, mert azokat az emberek az utcán is összefogdossák.