Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Júniustól a Tettye Forrásház Zrt. csak kapacitása függvényében vállal ivóvíz-kiszállítást az ellátási területén kívül eső helyekre. Ez a kapacitás BELÁTHATÓ IDŐN BELÜL NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE - közölte a városi cég a Pécs Aktuál megkeresésére. 

A szolgáltatás esetleges leállását azzal indokolták, hogy

  • túl idős a szolgáltató autóparkja (16 évnél idősebbek) és folyamatosak a meghibásodások,
  • hiányos az ehhez szüksége kezelőszemélyzet
  • emellett hangsúlyozták az ágazatra jellemző alulfinanszírozottságot, amiért ezt a szolgáltatást nem tudják fejleszteni
  • a jelenlegi gazdasági helyzet is indokolja ezen másodlagos szolgáltatás – azaz a vízkiszállítás – elhagyását

A Pécs Aktuál azért kereste meg a Tettye Forrásházat, mert sok orfűi igényelt tartályos vízszállítást, de június 1-től ez a szolgáltatás már nem elérhető.

A Tettye Forrásház Zrt. közölte Orfű nem ellátási területe a pécsi cégnek. Ugyanakkor 1-2 hetes átfutási idővel még most is tudnak vizet szállítani Pécs, Pellérd, Keszü és Gyód azon területeire, ahol nincs vezetékes ivóvíz. Ez azonban a jövőben az előbb felsorolt okok miatt akadozhat, sőt el is maradhat. A pécsi cég azt írta: ez nem közszolgáltatás és nem alapfeladata keretében végzi a Tettye Forrásház a tartályos vízkiszállítást.

A külterületen található ingatlanok tulajdonosai lehetnek az érintettek

Az évi 600 megrendelés legnagyobb része esővízgyűjtők, ciszternák, medencék töltését érinti külterületi helyszíneken (ebből adódóan többnyire nehezebben járható, egyenetlen utakon, dűlőkben, szőlőhegyeken). Az elmúlt hónapokban a megrendelések több mint felében medencék töltéséhez igényelték az ivóvizet. Mivel ugyanezek a járművek biztosítják csőtörés, vízhiány esetén is az ivóvizet a lakosság, intézmények, iskolák részére – jelenleg pedig havonta száznál több csőtöréssel küzd a pécsi szolgáltató –, a cég erőforrását, szűkös kapacitását elsődlegesen az alapellátás biztosítására fordítja az általa szolgáltatott településeken – írta a Tettye Forrásház Zrt. megkeresésünkre.

3, illetve 7 köbméteres tartályautóval szállít a Tettye

A pécsi cég tudatta azt is, hogy az ivóvizet autóval szállítani a víz biztosításának egyik legdrágább módja, aminek a költségei ráadásul az elmúlt időszakban sokszorosára ugrottak (elég, ha az üzemanyagárra, a járművek karbantartási, javítási költségeire gondolunk). Eközben a vízszállítás díja 2011 óta nem változott, a szolgáltató 11 éve ugyanazon a díjon végzi a szállítást (szolgáltatási díjak: itt).

A változás főleg Orfűt érinti, ahol a Dunántúli Regionális Vízmű a víziközmű-szolgáltató. A Tettye Forrásház Zrt. azt javasolja, hogy a felhasználók érdeklődjenek a lehetőségekről az ellátásért felelős önkormányzatnál, illetve víziközmű-szolgáltatójuknál.