Címlap Közélet Megállapodtak...

Megállapodtak a szemétszállítók: egyszeri pénzeket kapnak, cserébe nem sztrájkolnak egy darabig

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Kora délután megbízható és hiteles forrásból úgy értesült a Pécs Aktuál, hogy sikerült megegyezésre jutnia a szemétszállítók képviselőinek a cég-, illetve városvezetéssel. Megígérték, hogy nem sztrájkolnak a jövő évi bértárgyalásig. A cég vállalta, hogy (kerekítve)

 • októberben nettó 50 ezer,
 • novemberben nettó 90 ezer forintnyi pluszt fizetnek a dolgozóknak,
 • decemberben pedig 90-100 ezer forint közötti összeget, ami egyébként járt is volna a bérszerződés szerint.

Mindezek mellett a szemétszállítók, tehát akik a szemetet szedik, vagyis a fizikai munkások januártól kapnak még nettó 22 ezer forintot egészen a bértárgyalásig, amikor is újra szeretnék tárgyalni a fizetéseket.

Bár a dolgozókat némileg megosztotta az alkufolyamat, az őket képviselők nagyon határozottan és ügyesen tárgyaltak, és átmeneti sikert értek el: látható pénzeket harcoltak ki a dolgozóknak.

Korábbi, csütörtök reggeli cikkünket itt olvashatják:

A BIOKOMban az alábbi levelet köröztetik egyébként:

Kedves Munkatársak!

Tájékoztatunk benneteket, hogy a mai napon aláírásra került a Munkáltató és a közszolgáltatási hulladékgyűjtési és szállítási tevékenységet végző munkavállalók képviselőivel az a megállapodás, mely az alábbi juttatási elemeket tartalmazza.

 1. a megállapodás aláírásától számított 5 munkanapon belül (kifizetés napja 2022. október 19.), a Munkáltatónál állományban lévő valamennyi Munkavállalónak átutal bruttó 80.000,- Ft, azaz nyolcvanezer forint egyszeri juttatást.
 2. A Munkáltató kötelezettséget vállalt arra, hogy november 10-ig, az októberi bérfizetéssel egyidejűleg, bruttó 140.000,- Ft, azaz egyszáznegyvenezer forint egyszeri kompenzáció kiutalásáról intézkedik valamennyi, nem vezető Munkavállaló részére. (Vezető munkavállalónak minősülnek a szakterületi és a szakági vezetők.)
 1. Jelen tájékoztató 1. pontjában (egyszeri br. 80.000 Ft juttatás) és 2. pontjában (egyszeri bruttó 140.000 Ft kompenzáció) megnevezett juttatások kifizetésre az alábbi felételekkel kerül sor:
 1. Teljes összegű kifizetésre jogosultak köre:
 • azok a munkavállalók, akik 2022. október 1. napján munkaviszonyban voltak, és felmondási idejüket nem töltik, és nem tartoznak bele a II., III. IV. pontban megfogalmazottak körébe.
 1. Arányos mértékben jogosultak a kifizetésre:
 • részmunkaidős munkavállalók (4 órás 50% stb.)
 • azok az év közben munkaviszonyt létesítő munkavállalók, akik próba ideje már lejárt (fizikai munkavállaló), vagy próbaideje felét már letöltötte (szellemi munkavállalók).
 • akik az év folyamán 60 napot meghaladóan keresőképtelen állományban voltak
 • Juttatásra nem jogosultak:
 • akik a kifizetés napján próbaidejüket töltik (fizikai munkavállalók), illetve akik a kifizetés napján próbaidejük felét még nem töltötték ki (szellemi munkavállalók).
 1. A közfoglalkoztatottak csak a 1. pontban szereplő juttatásra jogosultak SZÉP-kártya formájában.
 1. A fentieken túl, december 10. napjáig, a novemberi munkabérrel együtt kifizetésre kerül a 2022. február 16. napján aláírt Bérmegállapodásban rögzített éves alapbér 4%-a minden munkavállalónak.
 1. évi Bérmegállapodás megkötéséig, de legkésőbb 2023. március 31-ig, január 10-ig, február 10-ig és március 10-ig havi bruttó 33.000,- Ft, azaz harmincháromezer forint téli energiaköltség támogatást nyújt a fizikai állományban lévő Munkavállalók részére.

Továbbá a Kollektív szerződésben rögzített jubileumi juttatás összege 2022. december 10-ig kifizetésre fog kerülni az abban foglalt kifizetési feltételek szerint.