Címlap Közélet Orbán ellenzi...

Orbán ellenzi a szankciós politikát és küzd a recesszió ellen

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A szankciós politika egy lépés a háború felé – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában. Kiemelte: a szankció gazdasági természetű intézkedés, de ha ennek révén beavatkozik valaki egy konfliktusba, állást is foglal, “lépést is tesz az egyik harcoló fél irányába, azaz a háború irányába”.

A miniszterelnök szerint ha Európa a háború részeseként tekint önmagára, akkor egyre mélyebben vonódik be a konfliktusba, ezzel pedig erősödik a minket fenyegető veszély.

Jól látszik, hogy lépésről lépésre csúszunk bele ebbe a háborúba; még nem lőnek ránk, de már nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy tényleges hadviselő féllé váljunk – fogalmazott a kormányfő, nagyon veszélyesnek nevezve azt, “amit Európa művel”. Kiemelte: Magyarország a béke nyelvén beszél, de rajtunk kívül senki nem követi ezt az irányvonalat.

Nem támogatjuk a szankciós politikát

Magyarország sose támogatta a szankciós politikát, és ezután sem fogja – jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, hogy Magyarország nem engedheti meg magának, hogy minden lépésnél vétózik, “néha el kell engednünk egy-egy dolgot“. Ahhoz viszont “ragaszkodnunk kell, hogy ránk nézve valamilyen más, a magyar érdekeknek megfelelő kivételes szabályt azért kiharcoljunk”.

Ezért a szankciók “legpusztítóbb következményei alól Magyarország eddig mindig kihúzta magát” – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, folytatni kell ezt a politikát.

Ki kell(ene) maradni a recesszióból

A cél az, hogy kimaradjunk az európai recessziós tendenciából

– mondta a kormányfő. Az a célunk a következő évre, hogy megőrizzük a teljes foglalkoztatottságot, tehát mindenkinek legyen munkája, legyen az Európai Unió átlagát meghaladó növekedés, vagyis mi ne essünk recesszióba, és a legfontosabb nemzetstratégiai céljainkat se adjuk fel: nemzetegyesítés, családok támogatása – fogalmazott Orbán.

Jelezte, utóbbiakról “majd decemberben lesz értelme beszélni”. Kijelentette, “sosem adunk föl fontos nemzetstratégiai célokat”, ezért indított a kormány gyármentő programot, támogatja a kis- és középvállalkozásokat, rendelt el ár- és kamatstopot, segíti a vendéglátóhelyeket és a szállásadókat.

Folyamatosan jönnek a javaslatok, hogyan próbáljuk elviselhetővé tenni a helyzetet a vállalkozások és a magyar emberek számára is – mondta az interjúban Orbán Viktor.