Címlap Közélet Orbán: Magyar...

Orbán: Magyarország nem lesz menekülttábor

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Tűzszünetet és béketárgyalásokat sürgetett az orosz és az ukrán fél között Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő azzal érvelt, hogy a tűzszünet és a béketárgyalás hozná el a gazdasági megkönnyebbülést, mert amíg a háború tart, és a nyugat szankciókkal válaszol rá, sem az infláció, sem az energiaárak nem fognak csökkeni.

Orbán szerint Brüsszelben a szankciókat „elszúrták”, azokhoz ráadásul nem társulnak árcsökkentési javaslatok, ezért most szankciós infláció van és szankciós felárat fizet az ország az energiáért.

Hozzátette: Magyarország minden, az energiapiacára negatív szankció alól mentesítést kapott, de a baj az, hogy a közös európai piac részeként az országra mégis hatással vannak a magas energiaárak.

A szankciókkal kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy Magyarország betüről betüre követjük a szankciós csomagokat, minden betűt megvizsgálunk, nehogy valami hiba maradjon, a szanckiók ne terjedjenek ki semmi olyan területre ami nekünk nem jó.

Késhegyre menő csatákat vívunk, hogy Magyarországot mentesítsék a szanciók alól

– fogalamazott a miniszterelnök. Elmodta, hogy ez eddig sikeres is volt, és mindent megakadályozták, hogy minden olyan korlátozás alól mentesítva legyen az ország, amely rossz hatással van a magyar energetikára.

Véleménye szerint végső megoldást az jelentene, ha az EU elállna a szankcióktól. A szankciókat hat havonta kell megújítani, így az EU-nak van esélye javítani rajtuk. A legközelebbi tárgyalás erről decemberben lesz. Ismételten hangsúlyozta: a szankciók jobban fájnak nekünk, mint Moszkvának, és nem vezetnek a háború végéhez.

A szankciókkal kapcsolatban elmondta, hogy Magyarországon kívül nincs egy olyan európai ország sem, amely megkérdezi polgárait a szankciókról, miközben nagyon sokan elégedetlenek azzal.

Terrorizmus az Északi Áramlat ellen elkövetett szabotázs

Erős tónusban kell beszélni. Az, hogy fölrobbantottak vezetékeket, az súlyos dolog. Leggyakrabban a szabotázs szót halljuk. A mi olvasatunkban ez terrorizmus, az az ország pedig, amely ezt végrehajtja, terrorista állam.

Velem nem etetik meg azt, hogy nem tudják detektálni, rögzíteni, hogy ki járt ott akkor

– mondta Orbán Viktor.

Ha az EU belátná, hogy változtatni kellene a szankciós politikát, akkor az árak is csökkenni kezdenének.

Infláció

Az inflációval kapcsolatban elmondta, hogy szerinte ez egy szankciós infláció, ami miatt a boltokban felárat kell fizetni. „Ha a brüsszeli bürokraták körültekintőbben jártak volna el, nem ennyi lenne ma az infláció mértékbe” – vélekedett.

A legfontosabb, hogy az ember ne tűrje az ilyet ölbe tett kézzel. Amikor először voltam miniszterelnök, 15 százalék körül volt az infláció, azt egy-másfél év kemény munkájával levittük a felére

– emlékezett vissza. Elmondása szerint a kormány foglalkozik a kérdéssel, megkérte a jegybankelnököt, és utasította a pénzügyminisztert, hogy a jövő évre ezt az inflációt legalább a felére csökkentsék.

Az infláció tönkreteszi a cégeket, családokat. A spekulánoskkal szemben fel kell lépni

– hangsúlyozta.

Várjuk a postást

Orbán Viktor elmondta, hogy már pénteken megkezdődik a nemzeti konzultációs ívek postázása.

A szankciós politikát meg kell változtatni, mert beledöglünk, belegebedünk

– fogalmazott ezzel kapcsolatban a kormányfő. Elmondta, hogy szerinte az a legfontosabb, mit mondanak az emberek. „A legfontosabb kérdésekben rendszeresen megkérdezzük az embereket, így történt a migrációs kérdésben is” – mondta.

Nem lesz menekülttábor

A migrációs nyomásról a miniszterelnök kiemelte, hogy a Frontex nem tudja megoldani a helyzetet, ugyanis – mint fogalmazott – az egy utazási iroda, amely szinte azonnal átengedi az illegális bevándorlókat a határon. „Nekünk nem erre van szükségünk” – hangsúlyozta.

Magyarország esetében 200 ezer illegális határátlépési kísérlet történt, és 2000 embercsempészt fogtak eé, ezek a számok már-már a 2015-ös helyzetet idézik – mutatott rá a kormányfő. Megjegyezte: a migrációs politikájáért sok helyen „Belzebubként” emlegetik őt; azonban nem érdekli, mit írnak róla a nemzetközi sajtóban, Magyarországon akkor sem lesz menekülttábor – hangsúlyozta.

(MTI, Index)