Címlap Gazdaság Orbán szerint...

Orbán szerint az életveszélyben lévő oltatlanokat érinthetik a korlátozások

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eljöttek a barátaink, egymásnak adják a kilincset tudósok és politikusok – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában a Budapesten megrendezett demográfiai csúcstalálkozóról.

Az Index szerint a kormányfő emlékeztetett: a francia elnök kezdeményezésére megindult egy vita Európa jövőjéről. Európa jövője azon múlik, hogy lesz-e gyermek.

Orbán kifejtette:

Ha nincsenek gyerekek, nincsenek családok, nem érdemes beszélni Európáról. Ezért nem szabad elfogadni, hogy saját gyermekek helyett Európa migránsokkal próbálja pótolni a népességet. Mi, magyarok próbálkozunk, Magyarország példátlan dolgot tesz. Azért jönnek hozzánk, mert a magyar családpolitika ortodox, példátlan, különleges Európában. Olyasmivel próbálkozunk, amivel más nem. A családpolitika sikerességéhez kell egy, de inkább két évtized családpolitikai rendszer. Nekünk csak tíz évünk volt eddig, még csak félúton vagyunk, de a jelek biztatók. 

„Elfogadhatatlan, hogy egy hiányzó gyermek helyett idehozunk valakit Afrikából”

Elfogadhatatlannak nevezte, hogy „egy hiányzó gyermek helyett idehozunk valakit Afrika belsejéből”. Az LMBTQ-közösségről a miniszterelnök azt mondta: nem várhatják el, hogy a kivétel legyen az általános.

Azt nem fogadjuk el, hogy mások akarják a gyerekeinket nevelni. Nagyon világossá kell tennünk, hogy a csekély számú kivétel nem lehet általános. Elfogadó, semmilyen hátrányban nem részesítő politikában van részünk Magyarországon

– jelentette ki a miniszterelnök, és hozzátette: kell gazdasági motiváció ahhoz, hogy a fiatalok elkötelezzék magukat a családalapítás mellett. Mindenkit meggyötört a pandémia, de a legnehezebb azoknak volt, akik gyermeket neveltek. A legnagyobb tisztelet azoknak az édesanyáknak jár, akik otthon maradtak a gyerekekkel, fantasztikusan helytálltak, le a kalappal a családok előtt, akik nagyon nagy terheket viseltek – hangsúlyozta a kormányfő.

Most, hogy eljutottunk oda, hogy a gazdaság újraindítása várakozáson felül sikerült, el kell dönteni, hogy hová tegyük a pluszpénzt.

Azt gondoltuk, hogy mivel a családok viselték a legnagyobb terheket, visszaadjuk nekik a befizetett adót. Örülök, hogy a nemzeti konzultáció ezt megtámogatta

– mondta a családi szja-visszatérítéssel kapcsolatban, amit Varga Mihály pénzügyminiszter jelentett be a miniszterelnöki rádióinterjú előtt nem sokkal. 

Harcolni kell a tizenharmadik havi nyugdíj gyorsabb visszaállításáért

Harcolni kell azért, hogy gyorsabban megtörténjen a tizenharmadik havi nyugdíj visszaállítása és a nyugdíjasok jövőre ne csak a második heti, hanem a harmadik, esetleg a negyedik heti többletet is megkaphassák – mondta.

A kormányfő aláhúzta, azért kell harcolni, mert „hitelből, meg hozomra nem szabad sem bért, sem nyugdíjat emelni, amögött teljesítménynek kell lennie”.

Harcolok azért (…), hogy én úgy tudjak odaállni a következő választásra az emberek elé, hogy amit a Gyurcsány-Bajnai-kormány elvett a nyugdíjasoktól, azt mi az utolsó fillérig odaadtuk

– mondta.

Nem lesznek lezárások

Orbán Viktor hangsúlyozta, a koronavírus-járvány miatti újabb lezárások igazságtalanok lennének azzal a 6 milló emberrel szemben, akik beoltatták magukat, ezért ha lesz is bármilyen korlátozás, akkor a védettségi igazolványhoz való visszatérést javasolja.

A miniszterelnök szólt arról is, a kormány mindent megtesz azért, hogy gazdasági előnnyel is járjon a családalapítás, és akinek gyereke van, jobban éljen annál, mint akinek nincs.

(via Index, MTI)