Címlap Közélet Orbán Viktor ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 11 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Azért dolgozunk kíméletlenül, lefelé rángatva az inflációt és felfelé a béreket, hogy augusztus után bérek utolérjék az áremelkedés ütemét – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Kemény őszünk lesz” – jegyezte meg a kormányfő, hozzátéve: decemberre remélhetően a két érték közel lesz egymáshoz. Szerinte az elmúlt időszak áremelkedésének egy része magyarázható volt az energiaárak jelentős emelkedésével vagy a szankciókkal. Közölte ugyanakkor: különösen az elmúlt hónapokban az áremelkedéseknek volt egy olyan része, amelyet nem látott indokoltnak, különösen a nemzetközi áruházláncoknál.

Kijelentette: a versenyhivatal jelenléte emiatt a jövőben is folyamatos lesz a kereskedelemben. Megmaradnak azok a lehetőségei, amelyekkel sikerült az inflációt megfékeznie.

2024 a gazdasági növekedés újraindításának az éve lesz

Míg 2023 az infláció letörésének az éve volt, a 2024-es év a gazdasági növekedés újraindításának az éve lesz – fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő kiemelte: a gazdasági növekedéshez alacsonyabb kamatozású hitelek kellenek, akkor újra „meglódul a gazdaság motorja”. Ebből már látunk „szép előéneket” a harmadik és a negyedik negyedévben, de az igazi belendülés az ’24-ben várható – tette hozzá.

Kiemelte: ugyanakkor minden más szempontot, az inflációt és a gazdasági növekedést is meghaladó általános szempont a munkahelyek ügye, az, hogy Magyarországon minden magyar dolgozhasson.

(MTI)