Címlap Koronavírus Óva intik az ...

Óva intik az érettségizőket a bulizástól!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Minden teremben mindössze 10 diák tartózkodhat másfél méteres távolságra egymástól. A felügyelőtanároknak maszkot és kesztyűt kell hordaniuk, amelyet a kormány biztosít számukra.

Minden készen áll a biztonságos lebonyolításhoz

Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár az operatív törzs csütörtöki tájékoztatójának elején elmondta: minden készen áll, hogy az érettségit biztonságosan le tudják bonyolítani. Ahogy arról már tájékoztattak, csak az írásbeli érettségiket szervezik meg bizonyos kivételek mellett.

Minden teremben mindössze 10 diák tartózkodhat másfél méteres távolságra egymástól. A felügyelőtanároknak maszkot és kesztyűt kell hordaniuk, amelyet a kormány biztosít számukra

– mondta Maruzsa Zoltán.

A diákok ne menjenek szórakozóhelyekre!

Az első héten az érettségi vizsgák 9 órától kezdőnek majd. Az írásbeli alól jogszabályban felmentett diákok is szóbeli vizsgát tehetnek.

Az érettségizőket arra kéri az államtitkár, hogy ne látogassák a szórakozóhelyeket az elkövetkező napokban, hogy még véletlenül se fertőződjenek meg.

Maruzsa Zoltán elmondása szerint az iskolák nyitását a lakosság tömeges oltása, illetve a pedagógusok oltás tette lehetővé, az óvodák és az iskolák megnyitása is fokozatosan történik. Napról napra növekszik az óvodákba és az iskolákba visszatérő diákok száma.

Még mindig sok a szabályszegő

551 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök, mivel nem vagy nem megfelelően viselték a maszkot – mondta Kiss Róbert rendőr alezredes. 126 személlyel szemben a kijárási tilalom megszegése miatt kellett eljárni. 3046 hatósági házi karantént rendeltek el, és 31 133 esetben ellenőrizték a hatósági házi karanténban tartózkodókat.​

Továbbra is nagy az egyéni felelősség

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondása szerint az oltóanyagok folyamatosan érkeznek. Ma már megérkezett 400 ezer kínai vakcina, és még ezen a napon érkezik még 44 ezer 400 adag Moderna-vakcina is.

Elégséges vakcina van, így már csak az egyéneken múlik, hogy élnek-e a lehetőséggel, hogy beoltassák magukat, hiszen már időpontot is lehet foglalni a kínai és az AstraZeneca-vakcinára. Továbbra is nagyon fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, mert ahogy nő a beoltottak száma úgy csökken a fertőzöttek száma is

– mondta Müller Cecília.

Tegnap újraindultak a daganatos szűrővizsgálatok is. Május harmadikától, hétfőtől az egynapos sebészeti beavatkozásokat is visszavezetik.

Látogathatók az idősotthonok

Hosszú idő, több mint egy év után a szakosított szociális intézményekben felfüggesztik a szigorításokat, így újra lehetővé válik a látogatás, de a szigorú járványügyi szabályok betartása mellett.

Azok látogathatják az intézményeket, akik védettséggel rendelkeznek, viszont magukkal vihetik 18 év alatti gyerekeiket is. Ezen kívül felfüggesztik az intézményelhagyási tilalmat is, de csak azok számára, akik védettségi igazolvánnyal rendelkeznek. Azok is elhagyhatják az intézményt, akik nincsenek beoltva, viszont ha 72 óránál később térnek vissza az intézménybe azt csak negatív PCR-teszt bemutatása után tehetik meg. A védetteknek nem kell PCR-tesztet felmutatniuk a visszatéréskor.