Címlap Közélet Pécs Pride sz...

Pécs Pride szervezői: A kormány jelenlegi politikája éppen a gyűlöletnek ad teret!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszú közleményben reagáltak a Pécs Pride szervezői a pécsi jobboldal minapi álláspontjára a tervezett programmal kapcsolatban. A közleményt - kérésükre - szó szerint, teljes egészében mutatjuk. 

Egy Elfogadó, Szabad Városért és Magyarországért!

Állásfoglaló nyilatkozat és válasz a Freedom of My Identity Emberi Jogi Fesztivált és a Pécs Pride Felvonulást szervező Diverse Youth Network részészéről

“Magyarország alkotmányos demokrácia, ahol senkit nem érhet agresszió vagy hátrányos megkülönböztetés a nemi kisebbséghez tartozása miatt éppúgy mint a többséghez tartozása miatt.” (a Fidesz-KDNP-ÖPE (Összefogás Pécsért Egyesület) frakciószövetség 2021.06.30-án tett nyilatkozata a Pécs Pride Felvonulásról)
“Tisztán kell látnia a pécsieknek abban is: a rendezvény a gyülekezési törvény alá tartozik, annak engedélyezése és biztosítása a rendőrség hatásköre. Pécs önkormányzatának vagy bármely más szervnek, hatóságnak ebben döntési jogköre nincs, és a rendőrség lehetőségei is limitáltak. Pécs vezetése a polgárok véleményének ismeretében kéréssel, javaslattal fordulhat a szervezők felé, és ezt az itt élők véleményének megismerése után, ha szükségesnek mutatkozik, meg is fogjuk tenni.” (Péterffy Attila, Pécs város polgármesterének 2020.03.02-án tett nyilatkozata a Pécs Pride Felvonulásról)

Ahogy Magyarországon, úgy Pécsett sem gyűlöletben szeretnének élni az emberek. Ezért 2021-ben egy emberi jogi fesztivált és felvonulást szervezünk. A “Freedom of my Identity” nevű egyhetes fesztivál pontos dátuma 2021.09.13-18. A fesztivál során hazánkban élő, társadalmilag és jogilag egyaránt kirekesztett csoportokra hívjuk fel a figyelmet, tárgyaljuk a sérelmeiket és bemutatjuk az értékeiket, kultúrájukat.

A fesztivál 2021.09.18-án, a “Pécs Pride Felvonulás, Bárhol Szabad!” c. eseménnyel és egy azt követő bulival ér véget. Mindez

a létjogosultságát igazolva hatalmas visszhangot keltett, helyi és országos szinten, holott a kormány jelenlegi politikája pedig éppen a gyűlöletnek ad teret. Szakadékokat képez emberek csoportjai között és már törvénybe is iktatta ezt. Mi sem igazolja jobban rendezvényünk szükségszerűségét, mint az elmúlt évek kirekesztő politikai programja, az LMBTQ+ közösséget és más csoportokat ért jogsérelmek, illetve az elmúlt időszak egyértelmű gyűlölet-bűncselekményei.

Ott, ahol apa és fia együtt leköpték és megütötték azt a két német nőt, akik szivárványos arcfestést viseltek a Puskás Arénában megrendezett francia-portugál meccsen, vagy ahol két meleg fiatal orvost bántalmaznak mind verbálisan, mind fizikálisan, az egyiküket eszméletvesztésig rugdosva, ott sajnos egyértelműen kimutatható a gyűlölet-propaganda sikeres működése. Ez utóbbi eset ráadásul éppen szeretett városunkban, Pécsett történt. Ez hívja életre az ezek meggátolását célzó rendezvényeket. A mi rendezvényünk ilyen. A kormánypárti politikusok pedig, így a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség is valótlan kijelentéseket tett 2021.06.30-án publikált nyilatkozatában.

Elutasítjuk a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség vádjait, miszerint rendezvényünk “nyíltan sértő és provokatív” lenne, “közszemérmet és közerkölcsöt sértene”, különös tekintettel a kiskorú gyermekekre nézve. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága, az EuroChild (Európa legnagyobb gyermekjogi szervezete), a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Magyar Pszichológiai Társaság is nyilatkozataiban tette egyértelművé, hogy jogsértő az LMBTQ+ fiatalok megfosztása hiteles és valós információktól LMBTQ+ témákban. Továbbá egyértelműsítették, hogy a kormány olyan csoport, az LMBTQ+ fiatalok ellen kelt gyűlöletet, akik eleve a társadalom egyik legsérülékenyebb csoportja, közöttük az egész világon kimagasló az öngyilkosság aránya. A magyar LMBTQ+ emberek 42%-a gondolt már az öngyilkosságra, 30%-uk meg is kísérelte azt.

Nem sértve érzi magát ma sok ezer magyar állampolgár, hanem egyenesen fizikailag fenyegetve, nem alaptalanul. Az ismeretlentől való félelem bizonytalanságot szül, melynek könnyű áldozatául esni a kormány által szított hamis tények propagálásával.

Ez számos kisebbségi csoporttal szemben megmutatkozik. A gyűlöletre pedig nem gyűlölettel, csupán szeretettel válaszolhatunk. Azok az emberek, akik személyesen ismernek az LMBTQ+ közösséghez vagy más kisebbségi csoporthoz tartozó személyt, nyitottabbak és elfogadóbbak. Nem hagyjuk, hogy a kormány ellehetetlenítse emberek százezreinek létezését. A hatalom a gyermek és családvédelem zászlaja alatt rekeszti ki saját állampolgárait és veszélyezteti a fiatal generációt. Holott a Fidesz homofób, transzfób és gyűlölködő politikájának nincs társadalmi támogatottsága. A HVG megbízásából a Medián készített felmérést a Szájer-ügy kapcsán, amiben a megkérdezettek 79%-a válaszolt úgy, hogy “semmilyen módon nem szabad hátrányosan megkülönböztetni a homoszexuálisokat”. Ami igazán szembetűnő, hogy még a Fidesz-szavazók 73%-a is egyetértett ezzel az állítással.

Továbbra is kitartunk a fesztiválunk és felvonulásunk helyi és országos, sőt európai szintű szükségszerűsége és érvényessége mellett! A felvonulás továbbra is a gyülekezési jog hatálya alá tartozik és demonstráció jellegét megőrizve hívja fel az emberek figyelmét a fentiekre, továbbá megünnepli a sokszínűség kínálta lehetőségeket és a bátorságot az önazonos, boldog élethez, családhoz és szerelemhez!

Mindenkinek szíve joga kilátogatni vagy nem kilátogatni a Pécs Pride Felvonulásra, de senkinek nincs joga az egyenlőségért tüntető állampolgárokat a gyülekezési jogukban korlátozni, őket megfélemlíteni és a tüntetésen résztvevőket megbélyegezni.

Amennyiben Pécs város városvezetése vagy a Fidesz-KDNP-ÖPE frakciószövetség közmeghallgatásra vagy bármiféle közös platformra hívna minket, a részvételt természetesen vállaljuk és rendelkezésükre állunk annak megszervezésében és lebonyolításában is.

Pécs, 2021.07.01. Diverse Youth Network

Nyilatkozat (2021.06.30)

Álláspontunkkal kapcsolatban az alábbi helyi és országos civil szervezetek, intézmények és médiumok fejezték ki egyetértésüket és támogatásukat:

Budapest Pride
Amnesty International Magyarország
The Phiren Amenca International Network RomNet.hu
TV Baxtale
Magyar Kétfarkú Kutya Párt

Amennyiben kifejeznéd szolidaritásodat és támogatásodat, az alábbi rövid űrlapont tudod ezt megtenni„.