Piramis és időutazás a Kelet-Mecsek varázslatos falujában, Kisújbányán

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet közepén elhelyezkedő festői szépségű Kisújbánya a hétvégén a szokottnál is több turistát vonzott. A természet szerelmesei mellett most azok is túracipőt húztak, akik a kelet-mecseki üvegművészet és az erdei hutafalvak hagyományait felelevenítő rendezvényre, az immár XIII. alkalommal megrendezett Üveges Hétvégére érkeztek.

Azt kell mondani, hogy jól döntöttek, hisz számos program és érdekesség várt rájuk. Az egész napos kovácsolás és üvegfúvás bemutatók mellett a Hosszúhetényi Kulturális Szövetkezet kézműves bemutatója és vásár is várta az érdeklődőket. A Szent Márton templomban szentmisét tartottak az üvegesekért. A gyerekeket játszóerdő várta kézműves foglalkozásokkal. Fellépett a Hahner Duó és a Hosszúhetényi Népi Együttes színvonalas táncműsora is megtekinthető volt.

A program pénteken Hosszúhetényben indult a Kultúrházban Pattantyús Gergely üvegművész kiállításának megnyitójával. A kiállítást James Carcass üvegművész nyitotta meg. A Kisújbányai üveghuta az este folyamán már várta az érdeklődőket, így akinek volt kedve kilátogatni egy vadregényes esti kalandon vehetett részt.

A szombati nap Jegenyés János Emléktúrával indult.  A Hosszúhetény – Pusztabánya- Kisújbánya -Hosszúhetény útvonalon 16 km-es táv várta a résztvevőket. Túravezető: Ungvári László és Kovács Hajni volt.
Kisújbányán 10 órától folyamatosan tartották a bemutatókat az üvegcsűrben. Pattanytyús Gergely, James Carcass, Smetana Ágnes üvegművészek, valamint Budveszel Gyula üvegműves kápráztatta el az érdeklődőket.

Kisujbánya- Kelet Mecseki Üveges Hétvége – Smetana Ágnes

A 2 napos program a Hoszúhetényi Önkormányzat, a Kisújbányai Baráti Kör Alapítvány illetve a Neuglashütte Német Nemzetiségi Kultúrfalu Egyesület szervezésében zajlik. A huta üzemeltetésének technikai feladatait a Pusztakisfaluért Egyesület látta el.

Kisujbánya- Kelet Mecseki Üveges Hétvége – James Carcass

Derksen Gyöngyit Neuglashütte Német Nemzetiségi Kultúrfalu Egyesület elnökét a kezdetekről kérdeztük:

-Egy félig-meddig baráti társassággal egy kiránduláson vettünk részt melyen a hosszúhetényi önkormányzat és több civil szervezet és képviseltette magát. Ott kezdtünk el beszélgetni, arról, hogy a Kelet-Mecsekben mi az érték, ami egy értéktárba felvehető volna.

Akkor jött az ötlet, hogy az üvegművesség az a hagyomány, ami a Kelet-Mecsek falvait összeköti. Megkerestük Óbányát, Hosszúhetényt, Lang Ádámot, Jegenyés Jánost és így összehoztuk ezt a rendezvényt. Eleinte minden évben másik település rendezte meg ezt a hétvégét. 2017-ben a Pusztakisfaluért Egyesülettől kapott huta adta meg a végleges megoldást. Ekkor felépítettük itt ezt a kis hutaházat, melyet Sólyom László volt köztársasági elnök finanszírozott, a területet pedig az önkormányzat biztosította.

Stabil helyünk már volt és akkor elhatároztuk, hogy mivel a kezdetek motorja Jegenyés János volt, így az ő emlékére szervezett Jegenyés János emléktúra időpontjához kötjük az eseményt, mely augusztus 10-hez legközelebb eső hétvége.

A Kelet-Mecsek hegyei közt, Pécsvárad, Mecseknádasd és Hosszúhetény erdeiben, a Pécsváradi Apátság és a Pécsi Püspökség birtokán több száz éven keresztül folyt üveggyártás. Német- és csehföldröl érkezett munkások a 17. század végétől a 19. század elejéig négy üvegkészítő műhelyben, azaz hutában olvasztották és fújták az üveget – olvasható Lang Ádám az Üveghuták a Kelet Mecsekben című könyvében.

Kisujbánya- Kelet Mecseki Üveges Hétvége Révész Sándor a Piramis Együttes énekese

A falu utcáin sétálgatva, váratlan, de annál örömtelibb vendéggel találkoztunk szembe. Révész Sándor a Piramis Együttes énekese is ellátogatott a hétvégi rendezvényre. Őt a kisújbányai kötödéseiről kérdeztük:

– 1978-ban egy szeretett barátom vett itt egy házat, sajnálatos módon az ő elképzelései, vállalkozása, melyeket itt szeretett volna megvalósítani nem valósultak meg. Szomorú szívvel jött fel hozzám a pesti lakásomra és panaszolta, hogy tönkrement, el kell adnia a házat. Én akkor talán egy picit meggondolatlanul, de letettem a vételárat, megvettem a házat. Az én egykori házam a későbbiekben a turisták és természetbarátok szívében oly kedves Klumpás tanyaként működött, melyet természetesen már nem én üzemeltettem. Alkalmanként ahogy a turnék és az akkori aktív életem engedte, pár napra lejöttünk. 1981-ben adtam el.

Bevallom egy helyi kedves öregúr kicsit megugrasztott, azt mondta, ha itt októberben leesik a hó, akkor maga nem biztos, hogy márciusig innen ki tud menni. Nekem akkor egy Zsiguli autóm volt, úgyhogy meggondoltam és továbbadtam a házat.

A Piramis aktív életét éltük nagyon kockázatos lett volna, akkoriban még nem volt mobiltelefon és Som Lajos akkori zenekarvezető a maradék haját tépte volna, hogy hol vagyok, miért nem tud elérni.

Már akkor is, de jelenleg is lelkes természetbarát és természetjáró vagyok, így a mai napig a szívem visszahúz, a csendet a levegőt a nyolc kilométeres erdősáv által körülvett csodálatos milliőt nagyon szeretem. Barátaim, kik a rendezvény szervezésében is nagy részt vállalnak hívtak, én pedig boldogan jöttem.

Mikor láthatunk a színpadon?

A tudott helyzet miatt a szakmánk megtorpant. Hála Istennek egy kormányintézkedés folytán van kilátás az úgynevezett raktárkoncertek megtartására. Két produkcióval állunk készen, ha megtisztelő módon felkérést kapunk, beállunk a csapatba és zenélünk örömmel.

(Sándor Judit)

Előző sztori

Zivatarok környezetében lehetnek átmenetileg viharos széllökések

Következő sztori

Újabb 35 beazonosított fertőzött van és elhunyt három krónikus beteg itthon

Legutóbbiak innen: Közélet