Címlap Közélet Rendhagyó szt...

Rendhagyó sztrájk kezdődik az iskolákban

Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Nyílt levelek a kormánynak, figyelmeztető sztrájk, polgári engedetlenségi akciók – az elmúlt időszakban számtalan módon hangot adtak az oktatásban dolgozók nemtetszésüknek, de miután egyik intézkedés sem vezetett eredményre, a pedagógus-szakszervezetek a határozatlan ideig tartó sztrájk szervezése mellett döntöttek. A szerdától induló munkabeszüntetés értelmében a tanárok a következő napokban nem, vagy csak részben tartják meg az órákat – írja az Index.

A pedagógus-szakszervezetek azt kérték a szülőktől, hogy mától ne vigyék iskolába a gyerekeket. A Szülői Hang Közösség arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben valaki így dönt, csak abban az esetben kell a hiányzást igazolnia, ha az intézményben a sztrájk ellenére az oktatás nem marad el teljesen – mivel a rendelet előírja az órák 50 százalékának megtartását, alapvetően erre kell készülni, de fontos, hogy szülőként a helyi sztrájkbizottságnál érdeklődjünk a munkabeszüntetés pontos menetrendjét illetően.

Akinek a házirend szerint van még igazolható napja, joga van eldönteni, hogy engedi-e iskolába, óvodába a gyermekét vagy sem

– írták közleményükben, amelyben arra is kitértek, hogy a sztrájk miatt elmaradó tanórákat csak abban az esetben kell pótolni, ha az iskolai követelmények másképpen nem teljesíthetők.

(Borítókép: Pixabay)