Címlap Közélet Schiffer Andr...

Schiffer András szerint Gyurcsányék mellett csak a Momentumnak lehet jövője, a többi „bohóckodás”

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

„Egyelőre az Egyesült Államok biztosan nyer, az Európai Unió biztosan veszít rajta” – mondta a Mandinernek adott interjújában az Ukrajnában zajló háborúról Schiffer András. A volt LMP-s politikus szerint Ukrajna katasztrofális helyzetben lesz, még akkor is, ha sikerül kiűzni az oroszokat. Az ügyvéd hozzátette:

gondolom, már lesben állnak azok a hiénák, akik az újjáépítésből szeretnének extraprofitot realizálni.”

Schiffer a kormánypárti lapnak arról is beszélt: ökológiai szempontból áll szemben a kormánnyal, mert az a fosszilis és a nukleáris energiára épít, s nem az energiahatékonyságot és a megújuló források használatát erősíti. „Ezen a téren is a saját lábára kellene állnia az országnak, az jelentené a valódi függetlenséget, kiegészülve a helyi gazdaság fejlesztésével, ami nem egyenlő Mészáros Lőrinc és néhány másik oligarcha felfuttatásával” – fogalmazott.

Szerinte az, hogy „béke akkor lesz, ha az ukránok győznek”, az nem a béke irányába mutat, hanem a nukleáris pusztulás rémképét idézi fel. „Az Antony Blinkenek és Sanna Marinok legalább akkora háborús uszítók, mint a Putyin-féle adminisztráció, s ezért nekik is felelniük kell majd” – jelentette ki. Arról is beszélt: ő még nem talált racionális magyarázatot arra, hogy Putyin miért támadta meg így Ukrajnát.

Amíg egy kormány nem sérti az európai centrumállamok gazdasági érdekeit, hiába tűnnek el az országában kriminális módon az EU-s források, békén hagyják”

– mondta Schiffer az EU-s konfliktusokról. Szerinte Varsó és Budapest viszont kőkeményen sérti ezeket az érdekeket. „A nyugatiak most úgy gondolják, nem erről volt szó, hanem arról, hogy miután »annektálták« a régiót, felvásárolták a piacaikat is, a támogatások tekintélyes hányada vissza fog csorogni hozzájuk. Ezt fékezik a szuverenista kormányok” – jelentette ki a volt politikus.

A DK a legerősebb az ellenzéki oldalon

A DK szerinte kompetenciában levő előnyét nem tudta kimutatni az árnyékkormánnyal, noha a pártnak van egyedül szervezeti ereje és a kormányzati kompetencia nyomai is leginkább nála fedezhetők fel. Ám az LMP alapítója úgy látja, az árnyékkormányt időzítésben és a tagokban is „elkúrták”, ráadásul a válság kezelésére sem született értelmezhető javaslatuk”. „Ez így egyben inkább azt a képzetet erősíti, hogy van egy összjáték a Szemlőhegy utca és a Karmelita között” – summázta Schiffer. Szerinte

Gyurcsányék mellett csak a Momentumnak lehet jövője, méghozzá Donáth Annával, míg „a többiek politikai értelemben nem léteznek, csak bohóckodások”.

(hvg.hu, Mandiner)