Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Negyven éve nem volt akkora volumenű építkezés a pécsi szállodában, mint amekkora most januárban kezdődik. Az épület felújítása, átalakítása és bővítése mintegy 5,8 milliárd forintba kerül, amiből 3,5 milliárd forintos, vissza nem térítendő támogatást kapott a Hotel Palatinus Kft.

Pécs legimpozánsabb szállodája, a Palatinus Grand Hotel a felújítást követően 4 csillagos lesz, valamint az újranyitást követően számos új, egyedi helyszínnel is bővül, így az minden bizonnyal el fogja nyerni az arra fogékony városlakók tetszését is – mondta a Pécs Aktuál kérdésére dr. Czéh-Tóth Márk. A Hotel Palatinus Kft. ügyvezetője hozzátette: 2025-ra egy teljesen új infrastruktúrával rendelkező, ugyanakkor a múltjához hű szálloda várja majd a vendégeket.

A beruházás során az épület teljes területe valamilyen mértékben megújul vagy átalakul

A projekt közel 3,5 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatást nyert el a Magyar Turisztikai Ügynökség által meghirdetett, ’Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukció – nagy kapacitású meglévő szállodák fejlesztése és új szállodák létesítése’ c. pályázati felhíváson 2020-ban. A projekt bő 2 éves előkészítést és tervezést követően idén ősszel a megvalósítás szakaszába lépett, a tényleges bontási, építési munka 2023 januárjában kezdődhet el.

A szálloda utolsó átfogó felújítása és korszerűsítése csaknem 40 éve, az 1980-as évek közepén történt

Teljes külső és belső felújítást hajtanak végre a szállodán

– Az épület ekkor nyerte el ma is ismert végleges formáját, alaprajzi elrendezését. Elsősorban a korábbi tulajdonos (Danubius szállodalánc) gondos tulajdonosi hozzáállásának hála az épület átfogóbb felújítás nélkül ki tudta szolgálni ezt a 40 éves ciklust, holott egy ekkora méretű és funkciójú létesítmény nagyfelújítása alapesetben 20-25 évente esedékessé válik – mondta dr. Czéh-Tóth Márk.

Növelik a szobák alapterületét

– 2021-ben 12 831 vendég összesen 25 793 vendégéjszakát töltött el a szálláshelyen – annak ellenére, hogy az év első félévében turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhattunk. Az idei évben közel 20 000 vendég is megfordulhat szállodánkban, a vendégéjszakák száma megközelítheti a 40 000-et. Ugyanakkor a vendégigények átalakultak, ezért a szállodai szintek átalakítása, a szobák alapterületének növelése elengedhetetlenné vált – tette hozzá dr. Czéh-Tóth Márk.

Mára a házat kiszolgáló infrastruktúrák (gépészeti és villamos hálózatok) olyannyira elöregedtek, hogy átfogó korszerűsítésük nélkül az épületet néhány éven belül nem lehetne már a megszokott színvonalon gazdaságosan üzemeltetni.

Megnyitják a Palatinus Boutique Hotelt

A Grand Hotel felújításának megkezdésével párhuzamosan – bő 2,5 éves kivitelezést követően – a Király u. 3. sz. alatt megnyitják a Palatinus Boutique Hotelt, ahol vadonatúj, 29 szobával, 4 csillagos minősítéssel várják a vendégeket.

Várhatóan 2025-re készülhet el a Grand Palatinus Hotel

– Az újranyitást immár 4 csillagos minősítéssel, kényelmes egyedi szobákkal, modern gasztro- és konferencia infrastruktúrával tervezzük valamikor 2025 során – tette hozzá az ügyvezető.

A most kezdődő projekt a mélygarázs és az egykori Nádor szálló meglévő épületeit nem érinti, utóbbi hasznosítására a jövőben külön koncepció készül.