Tovább küzd a Biokom a graffitik ellen

/
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Január 8-án a Biokom Nkft. munkatársai eltüntették a Kórház téren és a Ferencesek utcájában található virágládákat elcsúfító feliratokat - írta meg közleményében a Biokom Nonprofit Kft.

– Sajnos, gyakran előfordul, hogy a graffitisek célpontjává válnak ezek a tárolók, ezért a városüzemeltetési cég munkatársai fokozott figyelmet fordítanak arra, hogy rendszeresen eltakarítsák a rongálók keze nyomát – közölte a Biokom.

A tisztítás előtt

A tíz virágláda mellett a Ferencesek utcájában található díszköveket is megtisztították. Itt egyébként általában nemcsak a feliratok eltávolításával akad gondjuk, hanem a térkövek elmozdulásával is, amelyeket a balesetveszély miatt – természetesen – visszaillesztenek a helyükre. 

A graffitik megjelenése más, hasonló méretű településekhez hasonlatosan Pécs városában is sok esztétikai problémát okoz. Fontos megjegyezni, hogy a különböző festett képek és szövegek leginkább épületek falára kerülnek, amelyeknek a megtisztítása, újrafestése nem közterület-fenntartási feladat. Ezt az adott ingatlan tulajdonosának kell megoldania, ugyanis azt nem lehet lemosni, hanem csak az adott felület újrafestésével lehet eltüntetni.

A tisztítás után

A Biokom hatáskörébe tartoznak azonban a közterületeken lévő szobrok, egyéb műalkotások, táblák, köztéri bútorok, virágtartók és a cég fenntartásában lévő buszvárók, amelyeket bizony időről-időre elcsúfítanak az irka-firkák. Ezek közül leggyakrabban a buszvárókat kell megtisztítani. Ezekről tudni kell, hogy nem mindegyiket a BIOKOM üzemelteti, sok közülük a reklámfelületeket értékesítő cég tulajdonában van. Ezeknél természetesen, a graffitik eltávolítása – ahogy a kitört üvegek pótlása is – a médiavállalat kötelezettsége.

A graffiti-mentesítést az esetek döntő részében a Biokom saját teljesítésben végzi, és ehhez a festék fajtájának és a felület tulajdonságainak figyelembevételével kiválasztott oldószert használnak. néhány esetben, ahol ez a módszer nem alkalmazható, vagy nem költséghatékony, egy speciális szemcseszórásos technológiát alkalmazó vállalkozót bíznak meg a felülettisztítással.

A díszkövek is megtisztultak és az eredeti helyükre kerültek

Hirdetés
Előző sztori

Törölte a Twitter a magyar kormányszóvivő követőinek jó részét!

Következő sztori

Ezt kell tudni a pécsi parkolásról!

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1