Címlap Közélet Tűzijáték hel...

Tűzijáték helyett betont bontanak Pécsen az államalapítás ünnepén

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Pécs tűzijáték nélkül ünnepli augusztus 20-át – közölte az önkormányzat.

A városvezetés közleménye szerint a “költséges parádé helyett az önkormányzat inkább a pécsiekre és a klímavédelemre fordítja forrásait”. Mint kiderült, Péterffyék – mivel elkötelezettek a klímavédelem és a zöld megoldások iránt – a drága tűzijáték helyett a jövőbe mutató megoldásokra és a pécsiek számára élhető környezet kialakítására költenek inkább a közös kasszából.

Jaj a betonnak

Az önkormányzat úgy véli, hogy ennek a szemléletnek a jegyében zajlik jelenleg is a betonfelületek bontása a Keller János tömbben.

A beruházás egyik célja a klímavédelem. A töredezett, esztétikailag is kifogásolható beton helyét ugyanis parkosítjuk, és a zöldfelület ilyetén növelésével nemcsak szebbé válik a környék, de klímabaráttá is. Ezzel a megoldással ugyanis a csapadékvíz jobban tud hasznosulni a területen élő növények gyökérzónáiban

– indokolják a döntést.

A Pintér János Parkmegújítási Program keretében máshol is hasonló megközelítéssel járnak el a szakemberek. A Balokányliget újraélesztésénél például szintén fontos szempont volt a klímavédelem, ezért a betonfelületek rovására növelték a zöldfelületek arányát a területen.

Célunk, hogy közparkjaink ne pusztán kellemes környezetet biztosítsanak a kikapcsolódáshoz, de egyúttal támogassák a klíma védelmét is. Biztosak vagyunk benne, hogy élhető és fenntartható környezetre a pécsieknek nagyobb szüksége van, mint tűzijátékra

– zárul a városvezetés kommünikéje.