Címlap Egyetem Úgy tűnik, ho...

Úgy tűnik, hogy idén sem kell nyelvvizsga a diplomához

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Ifjúsági szervezetek javaslatai alapján a „nyelvvizsga-amnesztia” meghosszabbítását javasolja a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs a kormánynak.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter mai sajtótájékoztatóján azt mondta: ez azt jelentené, hogy idén is lehetne diplomát szerezni nyelvvizsga nélkül.

Novák Katalin beszámolt arról is: az operatív törzs döntése alapján a köznevelési intézmények is egész nyáron szervezhetnek táborokat, foglalkozásokat, és ezek alkalmával a szülők, kísérők is beléphetnek az intézménybe. Hozzátette, ezt iskolánként lehet szabályozni, de az erre vonatkozó általános tiltást megszüntették.

További enyhítések jöhetnek

Sok olyan szabály van, amelynek alkalmazása tisztázást igényel, ezért az operatív törzs összeállítást készít a leggyakrabban feltett kérdésekből – tudatta.

Elmondta továbbá, hogy felülvizsgálják majd a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedéseket, és azt javasolják a kormánynak, hogy csak azokat a korlátozásokat tartsa meg, amelyek továbbra is szükségesek.

Szülői adóvisszatérítés

A gyermeket nevelő szülők szja-visszatérítésével kapcsolatos kérdésekre azt válaszolta: a kormány megvizsgálta, mivel tudna leginkább segíteni a gyermekes családoknak, és az adóvisszatérítést tartotta erre a legigazságosabbnak. Ezt azt jelenti, hogy az állam lemond a bevételei egy részéről. „Ilyen támogatás soha, sehol máshol nem volt még” – emelte ki, hozzátéve: a részletszabályokon még dolgoznak.

Tiltakozás a pedofilellenes törvény miatt

A pedofilellenes törvénycsomag elfogadása miatti tiltakozásokkal, és az uniós vizsgálatokkal összefüggésben elmondta: Magyarországon mindenki szabadon nyilváníthat véleményt, az pedig mindennapos dolog, hogy az uniós intézmények vizsgálatot folytatnak. „Minden kérdésre eddig is időben válaszoltunk, és ha hatályos döntés született, amely kötelezettséget rótt az országra, azt mindig be is tartottuk” – mondta a miniszter.

A végzős hallgatók kétötödének nincs nyelvvizsgája

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára kiemelte: augusztus 31-ig várhatóan mintegy 50 ezren szereznének diplomát, közülük nagyjából 20 ezer hallgatónak nincs meg az ehhez szükséges nyelvvizsgája.

Ismertette, hogy az ITM és Rácz Zsófia fiatalokért felelős helyettes államtitkár megbeszélést folytatott meghatározó ifjúsági szervezetekkel, amelyen a szervezetek azt javasolták, hogy a múlt évhez hasonlóan, idén is kaphassák meg a fiatalok a diplomájukat nyelvvizsga nélkül. Az ülésen ezért javaslatot tettek erre a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzsnek – fűzte hozzá. (A kormány szerdán dönt a javaslatról.)

(MTI)