Cikkünk frissítése óta eltelt 7 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Volánbusz korábbi közleménye szerint hétfőn a sztrájk alatt Baranyában várhatóan 1019 busz maradt ki, legalábbis ez volt a terv, de sok sofőr inkább az utasok mellett döntött. 

Sok buszsofőr kávézott és ebédelt hétfőn délben a pécsi vásárcsarnokban, ahol az alábbi párbeszéd zajlott le két (kolbászt és hekket falatozó) autóbusz-vezető között:

– Szia, mizu, te is sztrájkolsz?
Ááá, dehogy! Reggel jöttem Csurgóról, először bevittem a diákokat az iskolához Barcsra, majd jöttem Pécsre. Gyorsan bekapok valamit és zúzok vissza! Nem tehetem meg, hogy a gyerekek ne jussanak haza, nekem fontosabbak az utasok, mint egy kis béremelés és a szakszervezet.
Te tudod…
Mert? Ilyenkor elvárják az összefogást, de amikor jönnek az új buszok, nem az kapja meg, aki a szakadt 30-40 évessel jár, hanem az, aki eddig is a 4-5 évesben csücsült…”  

A Volánbusz szerint a munkavállalók többsége nem támogatja a bérkövetelések érvényesítésének legradikálisabb módját, és az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően első lépésben a tárgyalóasztal mellett törekedett volna megállapodásra. A SZAKSZ (Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet) december 10-ére és 11-ére hirdetett munkabeszüntetést a Volánbusznál arra hivatkozva, hogy 2024-re még nem született bérfejlesztési ajánlat.

A Volánbusz közzétette a kétnapos sztrájk miatt nem közlekedő járatok listáját, a baranyai lista: ITT olvasható.