Címlap Közélet Zenepavilon v...

Zenepavilon vagy nyilvános WC? Online kérdőívben kérdezik a pécsieket, hogyan fejlődjön a város!

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többek közt arra kíváncsiak milyennek tartjuk a pécsi utak állapotát, a közbiztonságot és a levegő minőségét. Legyen-e fejlesztve a Vásártér vagy inkább a Mecsek? De találtunk kérdést arra vonatkozóan is, hogy mennyire befolyásolja az életminőségünket a “ruhaboltok választéka”. Persze mindez csak egy kis szelete annak, amit most megkérdeznek a pécsiektől. A kérdőív anonim, többször is kitölthető és csupán 15 percet vesz igénybe. A fontos kérdéssor ITT ÉRHETŐ EL január 16-ig, csemegézésünk pedig alább olvasható.

Bemelegítő kérdésként Pécsre jellemző három “dolgot” kell bejelölni, amiről ismerhetik a várost az országban. Aztán jön egy kérdés arról, mennyire számít a hétköznapjainkban a jobb közbiztonság növelése, a szelektív hulladékgyűjtés vagy a kedvezőbb lakhatási feltétel.

Rákérdeznek az utak állapotára, a parkok minőségére. De arra is kíváncsiak, hogy sötétedés előtt és után mennyire vagyunk elégedettek a közbiztonsággal.

De elmondhatjuk véleményünket az egészségügyi alapellátás elérhetőségével vagy épp a kulturális programok minőségével kapcsolatban is.

Kerékpárosoknak is szól kérdés,

vajon elég-e az utak hossza, mennyisége és minősége a városban?

A 6. kérdés kissé személyesebb hangvételű. Arra kíváncsi, milyen elektronikus eszközöket használunk mi pécsiek a hétköznapokban? Majd jön a milyen céllal használjuk az internetet? kérdéskör, ahol több választ is bejelölhetünk.

Hogyan lehetne vonzóbbá tenni a város zöldfelületeit az Ön és családja számára?

kérdésnél olyan válaszokat találtunk, amelyek között a sétautak fejlesztése mellett zenepavilon és további büfék, fagyizók vagy WC-k létesítése is szerepel.

Legyen Pécs keleti városrészében piac, újuljon meg a kertvárosi Vásártér vagy a Mecsek turisztikai értékeit hatékonyabb módon használják-e ki?

Mivel ezen kérdések igencsak fontosak, mindenkit arra buzdítunk, hogy szánjon 15-20 percet a kitöltésre!

És hogy ez miért kell?

A város által kiadott közlemény szerint:

“Gőzerővel folyik a következő európai uniós ciklushoz kapcsolódó fejlesztési tervezés, amelyhez a lakosság véleményét várják.

A 2021–2027-es európai uniós ciklus támogatási forrásainak felhasználási feltétele az integrált területi, városi stratégiák készítése. Ezek legfőbb alapköve a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia, amely Pécs városa esetében is megalapozza a jövőbeni fejlesztéseket.

A legfőbb célok egyike, hogy a Pécsett, vagy a város vonzáskörzetében élők és dolgozók részt vegyenek a város közös tervezésében. Ennek érdekében online kérdőíves felmérést indít Pécs önkormányzata, így a lakosság is véleményt nyilváníthat a tervezett fejlesztésekkel kapcsolatban. A végleges Fenntartható Városfejlesztési Stratégia tartalmazni fogja ezeket a lakossági véleményeket.

A partnerségen alapuló tervezés, a lakosság véleménye nélkülözhetetlen, hiszen ez a fontos alapdokumentum a város egészét érintő fejlesztési célokat és irányokat, a közös jövőt meghatározó beavatkozásokat tartalmazza.

A minél hatékonyabb és megalapozottabb tervezés érdekében Pécs város vezetése arra kéri a lakosságot, hogy észrevételeivel, véleményével és javaslataival járuljon hozzá a sikeres városfejlesztéshez, a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia elkészítéséhez!
Kérjük, hogy a Pécsett és a város környezetében élők közül minél többen töltsék ki a kérdőívet!” – írják a közleményben.

A lakossági kérdőív január 16-án éjfélig online formában elérhető és kitölthető.