Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az új autópálya-szakaszt pénteken adták át Pélmonostor és Eszék között. Az 5/C folyosó Budapestet köti össze a dalmáciai Ploče kikötőjével. Az új szakasz teljes hossza 24,6 km. Az autópálya része a 2507 m hosszú Dráva híd is, a teljes beruházás költsége 126 millió euró.

A V/C folyosóból (Budapest-Eszék-Szarajevó-Ploce) Magyarországon 27, Horvátországban 5 km még építés alatt van, vagyis a Bóly-országhatár-Eszék szakasz előreláthatólag 2024-re készül el. Bosznia-Hercegovinában még több szakasz épül vagy van tervezés alatt. A kisebb szakaszok átadása folyamatosan zajlik, így néhány éven belül végig autópályán mehetünk Bosznián át Dalmáciáig.

Andrej Plenković horvát kormányfő a pénteki átadáson elmondta, hogy a Pélmonostortól Ivándárdáig, azaz a magyar határig hátralévő öt kilométer munkálatai 2024-ben fejeződnek be, várhatóan pont akkor, amikor a magyar szakasz is eléri a határt.

Andrej Pankovics miniszterelnök az átadóünnepségen

A pénteken megnyitott szakasz 4 évig készült, január 1-ig nem lesz díjköteles. A horvát miniszterelnök arra kérte a polgárokat, hogy jöjjenek el és nézzék meg a Dráva hidat, amely nagyon impozáns és valamivel hosszabb, mint a Pelješac-híd.

A szakaszról készült drónvideó:

Fotók: https://vlada.gov.hr/