Címlap Közlekedés Egyelőre nem ...

Egyelőre nem változtat a menetrenden a Tüke Busz

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Részletesen közölte a cég, mi várható. Változtatás nélkül mutatjuk. 

A Tüke Busz Zrt. a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló kormányrendelet (484/2020.XI.10) és a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményével kapcsolatban megjelent (486/2020.XI.10.) kormányrendelet alapján az alábbi tájékoztatást adja:

A maszkviselési szabályok megerősítése:

A hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles a tömegközlekedési eszközön, így Pécs helyi járatú autóbuszain orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és szájat folyamatosan elfedje. A maszkviselés szabályaira vonatkozó kormányrendelet alapján a Tüke Busz Zrt. köteles gondoskodni arról, hogy az autóbuszokon tartózkodók a maszkot az előírásoknak megfelelően, szabályosan viseljék. Ennek érdekében a vonatkozó szabályozás megsértése esetén intézkedéseket, szankciókat alkalmazhat. Az autóbuszokon maszk nélkül utazó vagy a maszkot nem az előírásoknak megfelelő módon viselő utassal szemben a társaság a viteldíjon felüli (pótdíj) megfizetésére kötelezi.

A Tüke Busz Zrt. a korábban kiadott közleményeiben már jelezte: azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottja felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viseli a maszkot, az autóbuszvezető köteles az utazásból kizárni, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni, továbbá a járműről leszállítani. (2012. II.tv 177/A.§)

Ennek értelmében a Tüke Busz Zrt. Üzletszabályzata alapján 2020. október 22. napjától a pécsi közösségi közlekedés járatain 5.000 Ft pótdíjat köteles fizetni az utas, aki maszk nélkül utazik, vagy a maszkot nem előírás szerint viseli.

 Amennyiben az 5.000 Ft pótdíj összegét nem a helyszínen fizeti meg, az összeg

  • a 18. életévét betöltött pótdíjazott személy esetén 7.500 Ft-ra, 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra,
  • a 18. életévét be nem töltött pótdíjazott személy esetén 15 napon túli fizetés esetén 10.000 Ft-ra emelkedik.

Menetrend a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok vonatkozásában:

A Tüke Busz Zrt. jelenleg érvényben lévő menetrendje alapján szállítja az utasokat. Azok a munkavállalók, akik este 8 óra után indulnak otthonukba a munkahelyükről vagy munkájuk este 8 óra után kezdődik, a Tüke Busz Zrt. járataival továbbra is a megszokott menetrend szerint utazhatnak. Amennyiben indokolt, a  Tüke Busz Zrt. az utasforgalom függvényében módosítja menetrendjét, melyről azt megelőzően tájékoztatást ad.

A közlekedési társaság továbbra is arra kéri utasait, hogy láz és meghűléses tünetek esetén ne vegyék igénybe a közösségi közlekedési eszközöket, mindannyiunk közös érdekében pedig tartsák be a közegészségügyi előírásokat és ajánlásokat.

A 486/2020 (XI.10.) kormányrendelet szerinti, a veszélyhelyzet ideje alatt az egészségügyi dolgozók és a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködő orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményével kapcsolatban a legfontosabb tudnivalók:

Ingyenesen, menetjegy vagy bérlet megvásárlása nélkül utazhat a Tüke Busz Zrt. járatain az 1997. évi CLIV. törvény 3§ d) pontja szerinti egészségügyi dolgozó, valamint az az orvos-, és egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató, aki a koronavírus világjárvány elleni védekezésben közreműködik.

Egészségügyi dolgozónak minősül a törvény hivatkozása alapján az orvos, a fogorvos, a gyógyszerész, az egyéb felsőfokú egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy, az egészségügyi szakképesítéssel  rendelkező személy, továbbá az egészségügyi tevékenységben közreműködő egészségügyi szakképesítéssel nem rendelkező személy.

Az utazási kedvezmény jogosultság igazolása céljából:

  • az egészségügyi dolgozó a személyazonosság igazolására alkalmas okmányt és az egészségügyi intézmény a kormányrendelet 1. melléklete szerint kiállított igazolást,
  • az orvos-, egészségtudományi képzésben részt vevő hallgató a hallgató jogviszonyát igazoló igazolványt, valamint az őt foglalkoztató egészségügyi intézmény a kormányrendelet 1. sz. melléklete szerint kiállított igazolást

 köteles  a Tüke Busz Zrt. járatain menetjegy- és bérlet ellenőrzés során felmutatni.

Fontos, hogy az igazolást csak egészségügyi intézmény állíthatja ki.