Címlap Közlekedés Hideg aszfalt...

Hideg aszfalt, kiesett rutin és a kondi hiánya – ezekre figyeljenek oda a motorosok és bringások!

Cikkünk frissítése óta eltelt 9 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Beköszöntött a várva várt tavasz, egyre több bringás és motoros bukkan fel a forgalomban. Ilyenkor az emberek hajlamosak megszokásból közlekedni, és sok esetben megfeledkeznek a felkészülési teendőkről is. A baleset-megelőzés szempontjából beszélgetett az FM 90.6 Rádió 1 Pécs Almásiné Gerényi Brigittával, a rendőrség Kommunikációs és Megelőzési Osztályának referensével.

Pompás az idő, azonban a biztonság mérsékelt

A jelenlegi tavaszi idő nem elegendő még ahhoz, hogy megfelelő hőfokra melegítse a hideg aszfaltot, ezért még nem biztonságos motorozni – mondta Almásiné Gerényi Brigitta. Nem mellesleg mielőtt még kigurulunk a garázsból, nem szabad elhanyagolnunk a motorkerékpárok és sima biciklik szezonra való felkészítését sem. A fékberendezés, a gumik állapotát minden esetben ellenőrizzük – ha ezzel megvagyunk, azután érdemes egy üres parkolóban, a forgalomtól elzárt helyen a rutinfeladatokat, manővereket gyakorolni.

A kondi is fontos

Sokan nem hinnék, de a motorozáshoz megfelelő testi erőnlét is kell. Ha a motoros télen kihagyta a mozgást és vesztett fizikai kondijából, az erősen kihat a vezetési képességére is.

Még a régi motorosoknak is lelassulhatnak a reflexeik, ezért tartsák be a fokozatosság elvét

tette hozzá Almásiné Gerényi Brigitta.

Friss jogsisoknak is üzent a referens

Közhely ugyan, de az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a motorosokat és a bringásokat a felszerelésen kívül nem védi semmi – az őket érhető baleseti kockázat átlag feletti. Akik most terveznek először két keréken részt venni a közlekedésben, azok fektessenek nagyobb hangsúlyt a megfelelő védőfelszerelésre. Ez az egyedüli védelmük a motorosoknak és bringásoknak.

Az autósok is elfelejtettek

A szezon elején jellemző probléma, hogy a többi vezető nem veszi észre a két keréken haladókat, így az elsőbbség megadása sem történik meg. Ez sok esetben balesetet szül – ez ellen defenzív közlekedéssel és kellő odafigyeléssel tudunk csak védekezni. A rendőrség azt tanácsolja a motorozás szerelmeseinek, hogy érdemes még egy kicsit várni, amíg az aszfalt megfelelően felmelegszik és a körülmények ideálisabbak lesznek a motoros közlekedéshez. Egyszóval: még várjatok!

Bringások számára is vannak tanácsok

A Kommunikációs és Megelőzési Osztály referense elmondta, hogy szezon előtti biciklivásárlás előtt érdemes felmérnünk a felhasználási igényeinket. Egy sportbicikli nem biztos, hogy a legalkalmasabb a hétköznapi városi tekerésre. Illetve figyelembe kell venni a magasságunkat és a súlyunkat is.

Ne divatból vásároljunk

Sajnos sok bringást látni bukósisak nélkül közlekedni – pedig számukra is elengedhetetlen védelmi felszerelésnek számít, ne ezen spóroljon senki. Amire sokan nem is gondolnának, hogy a bicikli vázának színe is meghatározó tud lenni baleset-megelőzés szempontjából. A láthatóság miatt az élénk, színes festések a legjobbak, a sötét festések csökkentik az esélyeinket. A ruházatra is hasonló szabályok érvényesek, annyival kiegészítve, hogy láthatósági mellénnyel tudjuk még fokozni esélyeinket. Mindezek mellett a könyök-, kéz- és térdvédő használatával tudjuk növelni a biztonságunkat.

Bringásokra is vonatkoznak az előírások!

Sokan nem is tudják, de a biciklisekre is vonatkoznak bizonyos műszaki szabályok. A kormánynak könnyen kezelhetőnek és megbízhatónak kell lennie, a két egymástól függetlenül működtethető fék elengedhetetlen, csengő (nem duda!), elölre fehér vagy sárga, hátulra pedig piros fényű lámpa szükségeltetik – fontos, hogy fényük 150 méterről is jól látható legyen. Elöl és hátul fényvisszaverőnek-, az első kereken két darab fényvisszaverő prizmának kell elhelyezkednie.

Lakóterületen kívül az esti órákban a bicikliseknek és gyalogosoknak egyaránt kötelező a láthatósági mellény viselése – máskülönben nem tudnák időben észlelni őket az elhaladó sofőrök.

Nagyon fontos, hogy amikor a kisgyerekeket tanítjuk kerékpározni, akkor szoktassuk őket hozzá a védőfelszerelések használatára. Így felnőtt korukra is természetes lesz számukra.

tette hozzá a rendőrségi referens.

Ha pedig nem tudnád, hogy hol lehet biztonságosan gyakorolni a gyerkőcökkel – semmi gond! Mi erről is írtunk korábban!