Cikkünk frissítése óta eltelt 4 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Magyarországon még mindig nincs törvényi szabályozás a téli abroncsok használatára, ennek ellenére a rendőrség minden évben felhívja a figyelmet, hogy a balesetek elkerülése érdekében használjunk téligumit. A rendőség tapasztalata azt mutatja, hogy az autósok 50 százaléka nem használ téli felszerelést. Érdemes odafigyelni, mert határon túl már szigor és büntetés van!

Horvátország

November 1-től kötelező a gépjárműveken a nappali menetjelző vagy tompított fényszóró használata egészen március 31-ig. A büntetés 30 euró (~11 300 forint) A bicikliseknek kötelező elöl a fehér, hátul a piros lámpa használata, ha nincs vagy nem működik, akkor 60 euró (~23 ezer forint) a büntetés.

Szerbia

A törvény értelmében november 1. és április 1. között mind a négy M+S (MS, MS vagy M&S) jelzéssel ellátott téli gumiabroncsot kell rakni az autóra, és a gumiabroncsok futófelületének mélysége nem lehet 4 milliméternél kisebb. Ennek elmulasztása esetén a büntetés 6000 dinár (~20 ezer forint) és 50 000 dinár (~164 ezer forint) között változik.

Szlovénia

A téli felszerelés használata minden gépjármű számára kötelező a november 15-től március 15-ig tartó időszakban, illetve ha korábban beáll a télies időjárás. A jármű ablakainak és a visszapillantó tükröknek tisztának kell lenniük, hogy a vezető normálisan láthasson. A járműveken nem lehet hó vagy jég, ami lesodródhat menet közben.

Téli felszerelés 3,5 tonna össztömegig 4 darab téligumi minimum 3 mm profilmélységgel vagy 4 évszakos gumi minimum 3 mm profilmélységgel + hólánc. A megfelelő téli felszereléssel nem rendelkező járművezetőt a törvény 40 eurós (~15 ezer forint) pénzbírsággal sújtja. Ha azonban szabálysértés miatt a forgalom leáll, a sofőr 500 euró (~190 ezer forint) pénzbírsággal sújtható. Ha a sofőr nem takarítja le az egész autót a vezetés megkezdése előtt, 200 eurós (~75 ezer forint) pénzbírsággal sújtható.

Szlovákia

A személygépkocsik téligumi-használata nem kötelező, de ajánlott már október 1-től. Viszont ha az úton összefüggő hó-, jég- vagy fagyréteg van, akkor kötelező a használat.

Lengyelország

A lengyel szabályozás nem ír elő kötelezettséget a gumiabroncsok szezonálisra cseréjére.

Ausztria

November 1-jétől április 15-ig kötelező a téligumi. Abban az esetben, ha a rendőr elkapja a sofőrt és nincs téligumija, a helyszíni bírság 35 euró (13 ezer forint)  is lehet. Továbbá ha balesetet is okozunk emiatt, akkor a pénzbüntetés 5000 euróra (1,8 millió forintra) is rúghat.

Csehország

November 1. és március 31. között jeges, havas és csúszós utakon, továbbá 4 °C fok alatti hőmérséklet esetén kötelező a téli felszerelés használata. Egy autót és egy hópihét mutató táblával jelzett utakon akkor is kötelező a téli felszerelés használata a fenti időszakban, ha nincs hó és jég.

Románia

A 2023-as KRESZ súlyos bírságot ír elő azoknak, akik figyelmen kívül hagyják a téligumik felszerelésének kötelezettségét a hóval vagy jéggel borított utakon, évszaktól függetlenül. A feltételek be nem tartása esetén 100 és 220 ezer forint közötti bírság szabható ki a sofőröknek, a jármű forgalmi engedélyét pedig visszavonják.