Címlap Közlekedés Legalább a pé...

Legalább a pécsi buszokon nem lesz melegünk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Tüke Busz Zrt. gondoskodott arról, hogy a klímaberendezések ismét üzemeljenek az autóbuszokon.

24 fok felett

A pécsi közösségi közlekedésben a klíma üzembe helyezése a levegő hőmérsékletének is függvénye: az autóbuszvezetők részére kiadott utasítás szerint a járművek klímaberendezését akkor indokolt elindítani, ha a külső hőmérséklet eléri a 24 °C –ot.

A társaság teljes járműállományából jelenleg 61 autóbusz rendelkezik légkondicionáló berendezéssel.

Vannak, akik kinyitják az ablakokat

Az autóbuszvezetők, forgalmi kollégák több éves tapasztalatai és visszajelzései alapján elmondható, hogy a klímaberendezések működése ellenére előfordul, hogy egy-egy utas a felszállást követően kinyitja az ablakokat, így a klíma hatása nem érezhető az utastérben.

A Tüke Busz Zrt. szakemberei szerint fontos tudni, hogy a városi autóbuszok utastér klímáinak hatékonysága nagyon változó lehet, mivel az egyértelműen függ az autóbusz megállók távolságától, az ajtók nyitott állapotának idejétől, és az ajtók számától.

Igyunk vizet – javasolja a Tüke Busz

A társaság a nyári meleg napokon történő utazáshoz azt javasolja utasainak, hogy visszazárható vizes palackot vigyenek magukkal a járatokra, szükség szerint el is fogyaszthatják a hűsítő vizet az autóbuszon. A Tüke Busz Zrt. azt kéri az utasoktól, hogy ezt lehetőség szerint elsősorban akkor tegyék, amikor az autóbusz az autóbuszmegálló öbölben tartózkodik és víz fogyasztása során legyenek körültekintőek, ügyeljenek az utastársaik ruházatára és a járművek tisztaságára is.

Amennyiben az egyes járatok közötti várakozási idő lehetővé teszi, a felfrissült időben az ajtók és ablakok nyitva tartásával a társaság gondoskodik a járművek átszellőztetéséről. Kánikulában azonban nem célravezető az átszellőztetés, hiszen a forró meleget sugárzó aszfalt és a meleg levegő együttesen tovább melegítik a járművek belső utasterét.