Címlap Közlekedés Vége az ingye...

Vége az ingyenes parkolásnak, de még NEM BÜNTETNEK!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az autósok jogosan követelnék vissza az önkormányzati parkolási cégektől az éves parkolási díj egy részét a Magyar Autóklub szerint. Ezen a héten ugyanakkor még nem büntetik az ingyen parkoló autósokat az önkormányzatok – írja a portfolio.hu az ATV alapján.

Kártérítést kaphatnak az éves parkolóbérlettel rendelkezők

Időarányosan visszajárna az éves parkolási díj összege a Magyar Autóklub szerint – derül ki az ATV riportjából. A jogi bizottság elnöke úgy véli, hogy akik az ingyenes időszak alatt fizetős parkolóban voltak kénytelenek megállni helyhiány miatt, így kétszer fizettek az autó várakozásáért. A bizottság elnöke egyezkedést javasol azoknak, akik vitatnák az éves díj jogosságát.

A szervezet állásfoglalása szerint

akit kár ért azért, mert éves díjat fizet autója kerületi vagy települési parkoltatásáért, kártérítés illethet meg,

ám helyenként változhat az, hogy a pénzvisszafizetés vagy a jogosultság-meghosszabbítás-e a járható út, illetve hogy lehet-e választani a kettő közül.

Még nem büntetnek

Az ingyenes parkolás a friss kormánydöntés értelmében megszűnt, de az önkormányzatok május 31-ig nem büntetnek a fizetés nélküli parkolásért.

Ez azt jelenti, hogy keddtől péntekig mindenkinek van ideje intézkedni, aki az elmúlt hónapokban nem tette meg az idei parkolási engedélyével kapcsolatban.

Az ingyenes parkolás néhány hónap megszakítással bő egy éve van érvényben, és ezalatt rendre nagyobb volt a parkolóhelyek telítettsége.