Címlap Baranya Hoppá: eltűnt...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Eltűnt Magyarország egyik legnagyobb és legjelentősebb éremleletének több mint fele, 14 212 ezüstdénár. A Szabad Európa rákérdezett a sokéves ügyre, Bertók Gábor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója belső vizsgálatot indított.

Már 2011 óta tudhattak arról a pécsi Janus Pannonius Múzeum szakemberei, hogy Magyarország egyik legjelentősebb éremleletének több mint fele eltűnt, azonban nem verték nagydobra.  Az érintett érmék 1969-ben egy mohácsi útépítés során kerültek elő, egy szürke és egy vörös korsóban rejtették el a kincset, vélhetően a mohácsi csata miatt.

A nagyon értékes legkorábbi érméket Aquileiában 1387 és 1437 között bocsátották ki, de magyar pénzverdék dénárjai is voltak közöttük, a legkésőbbiek 1521-ben készültek. Ezek után több mint ötven évig a pécsi múzeumban voltak.

Azonban egy hét évvel ezelőtti publikációból kiderült, hogy „az 1. számú éremkincs 53,6 százaléka, míg a 2. számú 12,6 százaléka hiányzik ’69-es megtalálása óta”.

Bertók Gábor, a JPM igazgatója egyelőre csak ennyit írt a lapnak:

„Köszönjük szépen, hogy felhívta a figyelmünket a problémára. Az ügyben vizsgálatot indítottam, amint a vizsgálat lezárul, értesíteni fogjuk annak eredményéről, és válaszolunk a feltett kérdésekre.”

A Szabad Európa forrásai szerint általában a múzeumoknak se emberük, se helyük nincs arra, hogy az évtizedek alatt felhalmozódott leleteket normális körülmények között tárolják és leltárba vegyék, ami visszaélésekre adhat lehetőséget.

Mindenesetre egyelőre nem tudni, hogy a mohácsi éremleletek a múzeumban vannak-e még, vagy jó pénzért esetleg valakinek a magángyűjteményébe vándoroltak-e a közgyűjteményből.

(Illusztráció: Czeglédi Zsolt/MTI)