Címlap Krimi Idősek pénzér...

Idősek pénzére utazott – akár öt évet is kaphat a pécsi csaló

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Járási Ügyészség bűncselekmény felismerésérére vagy elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat egy férfival szemben, aki egy 81 éves sértettől akart pénzt kicsalni.

A vádhatóság szerint a férfi még tavaly decemberben az egyik pécsi sétálóutcában szólított meg egy 81 éves asszonyt. A férfi előadta, hogy családi körülményeiből eredően – ikrei közül egyik gyermeke meghalt, felesége kórházban van – anyagi nehézségei vannak, erre tekintettel 30 000 forintot kért a sértettől azzal az ígérettel, hogy azt a következő napon visszafizeti.

A néni elhitte a mesét, megsajnálta a férfit, ezért elmentek a legközelebbi bankautomatához. Pénzt azonban nem tudott kivenni a hölgy, mert elfelejtette a bankkártyájához tartozó PIN-kódot. Ezért a legközelebbi bankfiókhoz

Miközben a bankhoz tartottak, a vádlott azt kérte a sértettől, hogy senkinek ne említse a kölcsönadást. Az idős hölgynek a vádlott magatartása gyanússá vált, ezért miután bementek a bankfiókba, a sértett az ügyfélpultnál ülő ügyintézőnek elmondta, hogy szerinte beakarják csapni, ezért ne adjon neki pénzt.

A sértett segítségkérésére tekintettel az ügyintéző az ügyfélváróba ment, időközben azonban a vádlott távozott a bankfiókból.

A Pécsi Járásbíróságon a vádlottal szemben ugyanilyen jellegű bűncselekmények miatt jelenleg is folyamatban van büntetőeljárás, ahol a férfi ugyanezzel a történettel csalt ki pénzt idős sértettektől.

Az elkövető cselekménye a csalás minősített esetének a megállapítására alkalmas, büntetési tétele 1-5 évig terjedő szabadságvesztés.