Címlap Krimi Mozgássérült ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy férfi letartóztatását egy hónapra a bűncselekmény elhárítására fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személytől való elvétellel elkövetett kifosztás bűntettének alapos gyanúja miatt.

A Pécsi Törvényszék tájékoztatása szerint a sértett születésétől fogva nem tud önállóan beszélni és mozogni, csak elektromos kerekesszékével, de mozgása így is koordinálatlan. 2022. március 22-én az esti órákban a sértett az elektromos kerekesszékével Pécsett a belvárosban haladt. Amikor egy kijelölt gyalogátkelőhelyen átért, találkozott egy négy főből álló csoporttal, köztük a gyanúsítottal, aki fenyegetően végigmérte és provokálta őt. A sértett ekkor félelmében félreállt és elkezdett a telefonjával foglalkozni azért, hogy a csoport eltávolodjon tőle. A sértett pár perc múlva elindult az autóbusz pályaudvar felé, azonban a gyanúsított és társai bevárták őt. A gyanúsított ismét provokálni kezdte. A sértett félelmében bekanyarodott egy utcába, megállt, ekkor az öléből leverte a mintegy 50 000 forint értékű mobiltelefonját a kerekesszéke mellé. A készülék a kerekesszék karfájához volt rögzítve egy nyakba akasztós kulcstartóval.

A gyanúsított ekkor odalépett a sértetthez és felajánlotta a segítségét, ő azonban határozottan elutasította ezt. A gyanúsított ekkor letépte a telefont úgy, hogy az akasztós kulcstartó a kerekesszéken maradt, a csat azonban eltört és a készülékkel, annak eltulajdonítása érdekében a gyanúsított elhagyta a helyszínt. A készüléket a gyanúsított lakóhelyén tartott házkutatás során megtalálták.

A gyanúsított többször volt büntetve vagyon elleni és erőszakos bűncselekmények miatt, vele szemben jelenleg is több büntetőeljárás van folyamatban. Alaposan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén az ügyeiben eljáró hatóságok számára elérhetetlenné válna, megszökne, elrejtőzne, illetve újabb szabadságvesztéssel fenyegetett bűncselekményt követne el. Ezért a bíróság elrendelte a letartóztatását.

Az ügyész a bíróság végzését tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezést jelentett be, a védőjének három nap áll rendelkezésére a fellebbezés bejelentésére, így a határozat nem végleges.