Pécsi tragédia: 11 éve történt az ámokfutás, ami megrázta az országot

Emlékezünk!

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi ámokfutásnak elkeresztelt, egy ember életét követelő lövöldözés az egész országot megrázta. A magyar kriminalisztika történetében soha nem történt még hasonló, oktatási intézményben elkövetett fegyveres támadás.

Soha nem történt még ilyen Magyarországon

Átlagos csütörtöknek indult a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán a nap. Gere Ákos akkor 23 éves hallgató azonban egy óráról szó nélkül távozva a mosdóba sietett, ahol megtöltötte magával hozott fegyverét. A terembe visszatérve tüzet nyitott társaira és oktatójára.

A tanterem ahol eldördültek a lövések

Az áldozatok

A támadó négy embert találta el, akik közül Dékány Miklós hallgató a helyszínen életét vesztette. Bár a mentők a kiérkezést követően megkezdték az újraélesztést, nem jártak sikerrel. 19 éves volt

Gyertyagyújtás az elhunyt hallgató emlékére

Az oktató – az őt ért lövések ellenére – hamar felépült és részt vett elhunyt tanítványa temetésén is. Gere továbbá súlyosan megsebesített egy 19 éves tanulót és a teremből kilépve egy takarítót is, akin több életmentő operációt is végre kellett hajtani. Mindketten felépültek.

Ezután kiment az egyetemi épületből, felment a 400 ágyas klinikára, ahonnan felhívta a rendőrséget. Gere Ákost itt fogták el, a fegyver is nála volt.

Az esetet követően kiderült, hogy a gyilkos érvényes fegyvertartási engedéllyel rendelkezett egy helyi lőegylet tagjaként. Annak vezetője pedig értetlenül állt az eset előtt, véleménye szerint Gere nem mutatott semmi jelet arra, hogy ilyen tettet hajtana végre.

Előzmény: “A golyó mindenkin fog”

Gere Ákos már az első hónapokba összetűzésbe került hallgató társaival az egyetemen. A tragédia előtt egy hónappal egy zárthelyi számonkérésre elégtelent kapott, társai viszont jó jegyeket. Gere Ákos emiatt azt mondta társainak, hogy jelenteni fogja őket, mert szerinte csalás történhetett. Erre a hallga társak megfenyegették Gere Ákost, hogy ők testi erejüknél fogva torolják majd meg. Erre Gere azt válaszolta: „A golyó mindenkin fog”.

Ítélet

Gere Ákos a tárgyaláson

Bár több szakértői vizsgálat is készült az elkövetőről, végül

beszámíthatónak ítélték

és vádat emelve tettét előre megfontoltnak és szándékosnak minősítették.

A Pécsi Törvényszék 2012. június 5-én másodfokon hozott jogerős ítéletet.

Gere Ákost életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték és legkorábban 2039-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.

Hirdetés
Előző sztori

Pécsről jelentkezik a Filharmónia Magyarország virtuális koncertterme

Következő sztori

Baleset történt a 66-os úton, árokba csúszott egy autó

Pécs Aktuál rádió
PécsFM rádió
I Live Pécs rádió
Rádió 1