Címlap Krimi Vasúti síneke...
Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Fémhulladékkal fizettek a tereprendezésért egy Baranya vármegyei férfinak, aki a csalásért több milliós bírságra számíthat a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV).

Az adóhatóság tájékoztatója szerint egyenesen a fémtelepre vezetett minden útja annak az embernek, aki az elmúlt két évben Pécsett és környékén ház körüli munkákért cserébe, ellenértékként fémhulladékot kapott. A férfit ráadásul az ellenőrzés napján, éppen vasúti sínek darabolásakor zavarták meg a pénzügyőrök.

A férfi – bevallása szerint – a fémhulladék-biznisz ideje alatt több mint 31 tonna „értékes hulladékhoz” jutott hozzá, amit fémfajtánként adott el, és a síneket is már az eladásra készítette elő. A sikeresnek tűnő kertészkedés végül veszteséggel zárult, és az elkövető több mint négymillió forint bírságra is számíthat.

A fémkereskedelmi szabályok szerint természetes személy saját ingatlanán legfeljebb három köbméter fémhulladékot tárolhat, ami egyértelműen az ingatlanához köthetően keletkezhet. Kizárólag saját tulajdonú fémhulladék értékesíthető fémkereskedelmi engedély nélkül fémkereskedő részére.

A pénzügyőrök a – csak előzetes bejelentéssel és NAV-visszaigazolással értékesíthető, úgynevezett érzékeny FAJ-kód alá tartozó – síneket is lefoglalták, és fémkereskedelmi törvénysértés miatt indítottak eljárást a férfival szemben.