Címlap Krimi Vesztegetés m...
Cikkünk frissítése óta eltelt 3 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség a vesztegetés elfogadása miatt indult büntetőügyben az elsőfokú bíróság ítélete ellen végrehajtandó szabadságvesztésért és eltérő minősítésért bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A vádhatóság tájékoztatása szerint a zalai szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvos a magánrendelését a kórházban nyújtott állami finanszírozású egészségügyi szolgáltatással egészítette ki, ott ugyanis engedély nélkül – alkalmanként 15 000 forintért – végzett egyébként ingyenes ultrahangos vizsgálatot a magánpraxisában is kezelt betegein. Az ügyletek lebonyolításában és a pénzek átvételében az asszisztense nyújtott segítséget.

A Zala Vármegyei Főügyészség a főorvost és társát az önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt vádolta.

A Zalaegerszegi Törvényszék a főorvost folytatólagosan elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért halmazati büntetésül 2 év – végrehajtásában 5 év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztés büntetésre, 10 millió forint pénzbüntetésre és 5 év orvosi foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte. Az asszisztensét a törvényszék bűnsegédként elkövetett vesztegetés elfogadása bűntettében mondta ki bűnösnek, amiért halmazati büntetésül 1 év szabadságvesztés büntetésre ítélte azzal, hogy annak végrehajtását 2 év próbaidőre függesztette fel.

Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére eltérő minősítésért, a főorvos esetében súlyosításért, a vádlott és védője pedig enyhítésért, a pénzbüntetés tételszámának mérsékléséért és a foglalkozástól eltiltás esetében annak kizárólag a szülész-nőgyógyász szakorvoslástól meghatározása céljából fellebbeztek. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta azzal, hogy mindkét vádlott cselekménye bűnszövetségben elkövetettnek is minősül.