Címlap Krimi Zsaruk adták ...

Zsaruk adták a pénzt a baranyai dílereknek, hogy speedet hozzanak be Hollandiából

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Többször és alkalmanként több mint kétmillió forintért vásároltak fedett nyomozók speedet annak reményében, hogy egy kábítószer-kereskedő hálózatot lelepleznek. Végül valóban elkaptak két férfit, de kiderült, hogy a vevőkörük csupán a két fedett nyomozóból állt – írja a HVG a tegnapi hír kapcsán.

A lap cikke szerint a harmincas éveinek végén járó Liget úgy érezhette, megütötte a főnyereményt, megtalálta a tuti vevőt. A melegítőruhás, laza figurának tűnő férfi azt ecsetelte Ligetnek, hogy ő nagyban utazna, hosszú távú tervei vannak, kéthetente akár 3–4 kiló speedet is tudna tőle vásárolni, csak szállítsa le a drogot. Ligetnek ez jó üzletnek tűnt. Noha a speedet nem ő, hanem a nála pár évvel fiatalabb, Dzsibu becenevű unokatestvére szerezte be, de grammonként száz forintot Liget is kereshetett rajta, mégiscsak ő hozta a vevőt, az elosztót 2019 nyarán.

Dzsibu azon a nyáron háromszor ment ki külföldre, alkalmanként több mint háromezer kilométernyi utat tett meg, hogy Hollandiában és Németországban beszerezze a drogot. Az amfetamint 2019 júliusában Dzsibu és Liget együtt vitte el ahhoz a magyarszéki csárdához, ahol a vevővel a találkozót lebeszélték. Onnan az elosztóval együtt egy közelben lévő motokrosszpályához mentek. Liget a több mint két kiló speedet ekkor áttette a vevő kocsijába és megkapta érte a pénzt, 2,2 millió forintot. Ebből 200 ezer neki, kétmillió forint pedig Dzsibunak járt.

Az unokatestvérek elégedetten nyugtázták az üzletet, nem sejtve, hogy az autó, amibe Liget a drogot tette, egy “speciális akciógépjármű”, az elosztó pedig nem az, akinek mondja magát.

A portál emlékeztet rá, hogy a magyar törvények 1999 óta lehetővé teszik, hogy a bűnüldözők fedett nyomozókat, vagy ahogy a rendőrök nevezik őket, “fedeleseket” alkalmazzanak. A fedett nyomozó fiktív személyazonossággal és fiktív élettörténettel, vagy ahogy a szakzsargonban nevezik, legendával leplezi valódi, nyomozói énjét. Úgy viselkedik, mintha maga is bűnöző lenne, egy azok közül, akiket valójában üldöz, lépre csal. Az, aki Ligettel és Dzsibuval üzletet kötött, valójában fedett nyomozó volt, aki remekül játszotta a szerepét. Olyannyira, hogy ha Liget és Dzsibu visszapörgethetné az időt és újra megismerkednének vele, akkor sem fognának gyanút.

K. Gyula, a híres pécsi alvilági figura

Már csak azért sem fognának, mert a fedett nyomozót Liget a Pécs környéki szervezett alvilág egyik meghatározó alakja, K. Gyula kötötte össze. Liget egy pécsi pókerteremben osztóként dolgozott, onnan ismerte az akkor már az ötvenes éveinek végét taposó Gyulát. A nyolcvanas években még Németországban élő K. Gyula a kilencvenes évek végén tért vissza Magyarországra, Pécs környékére. Szoláriumhálózatot nyitott, abból szedte meg magát, de a kétezres évek közepén már nem vállalkozóként, hanem a környék szervezett bűnözői körének egyik fontos alakjaként tartotta számon a rendőrség.

A holland, ukrán, szerb bűnözőkkel is kapcsolatban álló K. Gyula azért is számított nagypályásnak, mert a drogbizniszben olyan külföldi zsiványokkal dolgozott együtt, akikre nemcsak Európában, de a kontinensen túl is felfigyeltek a hatóságok. A magyar rendőrség is egy nemzetközi, több országra kiterjedő felderítés során kezdte el feldolgozni. Miközben operatív eszközökkel figyelték Gyula és társai ténykedését, a rendőrök megtudták, milyen újító ötlete támadt: a dunai hajós útvonalon akart kábítószert csempészni külföldről Magyarországra. Ez tényleg zseniális ötletnek tűnt, mert a kétezres évek közepén a rendőrség még nem számolt azzal, hogy valaki hajón keresztül csempészik kábítószert. De K. Gyula még ezt az ötletet is képes volt megfejelni azzal, hogy úgy gondolta, összeköti a kellemest a hasznossal és egy luxusjachton csempészi majd be a kábítószert. Egy olyan luxusjachton, amit az embereivel Hollandiából lopat el.

Drog a lopott luxusjachton

Egy holland bűnöző segítségével feltérképezte a Hollandiában lévő nagy értékű jachtokat és így talált rá egy akkori értékén több mint százmillió forintos hajóra. Ezt lopatta el úgy, hogy magyar társai segítségével a hajó okmányairól tökéletes hamisítványokat készített. Valószínűleg nem is buktak volna le, ha a rendőrök ekkor már nem figyelték volna őket. Így viszont amikor Komáromban be akartak lépni az országba, lecsaptak rájuk. Ha a drogcsempészethez értettek is, a hajóvezetéshez már kevésbé. Miközben Hollandiából hajóztak Magyarország felé, kétszer is zátonyra futottak, megrongálták a jachton lévő gumicsónakot, a motor túlhajtása miatt tönkretették annak turbóját.

A kalandos jachtlopás és a drogkereskedelem miatt mindannyian börtönbe kerültek, K. Gyula tíz évet kapott.

Gyula előéletét ismerve Liget egy percig sem gyanakodott, amikor a nála idősebb csibész bemutatta egy férfinak. Ez a férfi beszélt Ligetnek arról, hogy 2–3 hetente vásárolna két kiló speedet.

A magát elosztónak nevező férfi nem csak egyszer vásárolt tőlük drogot. A júliusi vásárlás után néhány héttel szintén megköttetett egy üzlet, ezúttal is a magyarszéki csárdánál, a rendőr ekkor is 2,2 millió forintot fizetett ki Dzsibuéknak. Ekkor már a fedett nyomozó egy másik fedett nyomozó társával érkezett és azzal a legendával álltak elő, hogy a Dzsibuéktól vásárolt speedet nem Magyarországon, hanem Olaszországban adják majd el, mert ott kereskednek ruhákkal, és vannak kinti kapcsolataik.

Néhány héttel a második üzletkötés után megint vásárolt a rendőrség Dzsibuéktól kétkilónyi speedet, ugyanennyi pénzért. Minden egyes üzletkötés után a fedett nyomozó első útja a kapcsolattartójához vezetett, akinek átadta a megvett kábítószert. Az utolsó vásárlást októberben bonyolították le. Ezen az utolsó találkozón Dzsibu autójában, egy vödörben lévő Spar reklámszatyorba tett Mizo tejfölös dobozban volt az áru, ahonnan a fedett nyomozó a speciális autójába tette. Ezután valamennyien visszamentek az étterembe, ahol a fedett nyomozó átadta Dzsibuéknak a 2,2 millió forintot. Dzsibu arra kérte Ligetet, hogy menjen ki a mosdóba és számolja meg a pénzt. Egy perccel azután, hogy az unokatestvér visszatért a mosdóból, a rendőrök rajtuk ütöttek.

Dzsibut és unokatestvérét első fokon 9 évre ítélte a bíróság.

Az egyik díler szerint csőbe húzták őket

Dzsibu utólag úgy látja, a fedett nyomozó nemcsak csőbe húzta őt és az unokatestvérét, de provokálta is. Az elsőfokú ítélet indoklására írt válaszában azt írta, miután az első két kilót megvette tőle a férfi, akiről akkor még nem tudta, hogy rendőr, ő le akart állni, de a fedett nyomozó tovább erőltette az üzletet Ligetnél. Pár nappal az első drogvásárlás után Liget felkereste Dzsibut, és előadta az ajánlatot. Ezen állítása szerint elgondolkodott, mint mondta „erre sajnos nem tudtam nemet mondani”, hiszen ez neki sokmillió forintos bevételt jelentett volna. „Tehát a fedett nyomozó nem konkrétan „túlzott összeget kínált” fel, hanem túlzott mennyiség megvásárlását, havi szinten!” – reagált később Dzsibu az elsőfokú ítéletre, miszerint nem igaz, amit ő állít, miszerint a fedett nyomozó „provokálta”, rábírta volna a drogkereskedelemre. Merthogy Dzsibu értelmezése szerint ha nincs ez az ajánlat, amit a rendőrtől kapott, akkor nem is hozott volna be az országba drogot.

„Azt nevezik bűnmegelőzésnek, hogy provokáltak? És még ráadásul ki is fizettek kilogrammonként 1,1 millió forintot azért, hogy ismételten külföldre utazzak kábítószerért, amit megint csak megvásárolnak majd, hogy újra meg tudjam venni a nagyobb tételt! Ez szerintem bűnbe üldözés pszichikailag, és nem bűnüldözés!” – fakadt ki Dzsibu, aki nem érti, hogy miért nem kapták el a rendőrök már az első alkalommal, amikor a fedett nyomozónak eladták a drogot. „Hiszen akkor már tudták, hogy külföldre járok az amfetamint beszerezni, és azt is tudták, hogy a fedett nyomozón kívül senki másnak nem adunk el az amfetaminból”.

Másra számítottak a rendőrök?

Dzsibu ügyvédje, dr. Enzsöl Péter szerint a rendőrség arra számíthatott, hogy a fedett nyomozó egy nagy droghálózatot leplezhet le, ehelyett egy olyan kereskedőpárost vont ki a forgalomból, akiknek az egyetlen ügyfelük voltaképpen a rendőrség volt. “Kábítószer-kereskedelem ügyében a büntetési tételkeret igen széles, ezért fontos, hogy a bíróság az ítéletét egyéniesítse. Kiemelkedő elem ebben a történetben, hogy a drog beszerzésével kapcsolatos elhatározást a fedett nyomozók erősítették meg védencemben” – nyilatkozta a lapnak az ügyvéd..