Címlap Kultúra 455 millió fo...

455 millió forintot is érhet a titokzatos utcaművész alkotása

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Akár az 1,2 millió font (455 millió forint) leütési árat is elérheti a Sotheby's aukciósház keddi árverésén Banksy egy triptichonja, amelyet maga a titokzatos brit utcaművész és aktivista ajánlott fel az egyik betlehemi kórház javára szervezett londoni árverésre.

A Mediterranean Sea View 2017 (Földközi-tengeri látkép 2017) című alkotás az elmúlt évtized menekültválságára reflektál. A 19. századi tengeri tájképek stílusát idéző három festményen partra vetődött narancssárga mentőmellények láthatóak – olvasható a The Guardian című brit napilap online kiadásában.

A hagyományos, díszes keretbe foglalt alkotások a művész saját, a ciszjordániai Betlehemben lévő szállodája előcsarnokának falain lógtak. A 2017-ben megnyílt The Walled Off Hotel ablakai a palesztin területeket Izraeltől elválasztó komor betonfalra néznek, és elnevezése is politikai töltetű, arra utal, hogy a szállodát – miként Ciszjordániát is – fal vágja el a külvilágtól.

A triptichon leütési árát 800 ezer és 1,2 millió font közé becsülik. Az eladásából befolyó összeg a betlehemi BASzR kórházhoz kerül. A keddi aukció tételei között szerepel egy ritka Picasso-rajz is, amely a spanyol művész szeretőjét és múzsáját, Marie-Thérese Waltert örökíti meg, valamint Rembrandt egyik utolsó magánkézben lévő festett önarcképe.