Címlap Kultúra A Pécs Aktuál...

A Pécs Aktuál csapata összefogott a pécsi színészekkel az irodalomért és a gyerekekért!

Cikkünk frissítése óta eltelt 4 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Példaértékű összefogásba kezdett az irodalomért és a pécsi tanulókért a Pécs Aktuál csapata és a Pécsi Nemzeti Színház színészei. A kooperáció keretében a színészek az általános iskolás korosztály számára kötelező, illetve ajánlott irodalmi szövegeiből válogatnak, hogy azt hangoskönyv formájában juttassák el az otthon „rekedt” pécsi gyerekeknek.

A koronavírus-járvány miatt kialakult digitális munkarend és a hozzá kapcsolódó módszertan az oktatás valamennyi résztvevője számára új és ismeretlen. El kell fogadnunk, hogy az élet megváltozik Magyarországon, és ehhez alkalmazkodnia kell mindenkinek: diákoknak és tanároknak egyaránt.

A szokatlan helyzetre tekintettel a Pécs Aktuál szerkesztősége megkereste a Pécsi Nemzeti Színház színészeit, és felkérte őket, hogy válasszanak egy-egy mesét, kötelező olvasmányt, vagy ajánlott irodalmi szöveget, és olvassák fel azokat a pécsi gyerekeknek. Illés Alexa, Urbán Tibor, Köles Ferenc, Györfi Anna, Bergendi Barnabás – csak néhány név azok közül a színészek közül, akik örömmel vállalták a felkérést. A felolvasás pedig el is kezdődött március 16-án,

ezzel elindult egy országosan is egyedülálló kulturális-kampány Pécsett.

A Pécs Aktuál hasábjain minden nap jelentkezni fogunk egy-egy irodalmi szöveggel, melyet pécsi színészek olvasnak fel kameráink előtt. A mozgalommal szeretnénk segíteni az otthon „rekedt” gyerekeket, akiket lehet, hogy jóval nehezebb rávenni az irodalmi szövegekkel való ismerkedésre ezekben a vészterhes időkben.

Elsők között Bergendi Barnabás olvas, méghozzá Benedek Elek legszebb meséi közül A kisgömböcöt.

Újabb tartalmakért kövesse a Pécs Aktuál Facebook oldalát is.