Címlap Kultúra Átélhetjük a ...
Cikkünk frissítése óta eltelt 10 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A magyar reformkor és az 1848/49-es forradalom és szabadságharc időszakát tárja fel egy új, Pécsen megnyílt kiállítás – közölte a tárlatot összeállító Janus Pannonius Múzeum (JPM).

A baranyai közgyűjteményi feladatokat ellátó intézmény közleménye szerint a kort felidéző régi fotográfiák, festmények, grafikák, iparművészeti alkotások, a szabadságharc idejéből származó ritka relikviák, írott források segítségével különösen a helyi viszonyokba kaphatnak bepillantást a csaknem egy éven át nyitva tartó tárlat látogatói.

A kiállítás a pécsi Király utcában álló Vasváry Házban kapott helyet: az épület két teremsorának egyike a reformkort, a másik az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc, valamint a nemzeti jelképek, nemzeti emlékezet témáit mutatja be, továbbá áttekinti Európa és Magyarország átalakulását a 19. század első felében.

A látogató egy szabóságba lépve ismerkedhet a reformkori öltözködéssel, a hangsúlyosabbá váló nemzeti vonásokkal, majd beléphet egy biedermeier polgári szalonba, a vendégfogadás, a bensőséges családi élet színterébe. Érdekes útleírások, visszaemlékezések és egyéb iratok idézik meg az egykori Pécset, lakosait és a korabeli életmódot, és megtudhatja a látogató, hogy mi történt 1848. március 15-én és az ezt követő napokban a fővárosban és a Mecsekalján.

A szabadságharc időszakát bemutató teremben idővonal jeleníti meg az országos és pécsi, baranyai eseményeket. Két kiemelkedő személyiség – gróf Batthyány Kázmér (1807-1854) és Irányi Dániel – életútját külön kiemeli tárlat.

A kiállítás néprajzi terme olyan paraszti, köznépi eredetű vagy használatú tárgyakat mutat be, amelyeken jórészt a nemzeti címer, kisebb részben a magyar trikolór, valamint a nemzeti hadsereghez és harchoz fűződő jelkép, a huszár mint hangsúlyos díszítőmotívum szerepel.
Végül megismerhetők a nemzeti jelképek, 1848 emlékezete, és hogy ezek az idővel hogyan változtak. A kiállításon megtekinthetőek egy közelmúltbeli pályázatra született diákmunkák is.

A Magyar Nemzeti Levéltár Baranya Vármegyei Levéltára és a Csorba Győző Könyvtár közreműködésével, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából a Nemzeti Kulturális Alap anyagi támogatásával megvalósult kiállítás 2024. március 31-ig látható.