Címlap Kultúra Baranyába is ...

Baranyába is megérkezik a nemzetközi színházi olimpia

Cikkünk frissítése óta eltelt 1 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Balett mellett a Pécsi Harmadik Színház, két pécsi bábszínház, a Bóbita és a MárkusZínház, továbbá az Országos Diákszínjátszó Egyesület is csatlakozik a 10. Nemzetközi Színházi Olimpiához.

Vidnyánszky Attila, az április 1-je és július 1-je között Magyarországon zajló világszínházi találkozó művészeti vezetője, a Nemzeti Színház vezérigazgatója a keddi pécsi sajtótájékoztatóra online bejelentkezve közölte: 58 ország 400 társulata vesz részt a világ idei legjelentősebb színházi eseményén, ilyen kiemelkedő színházi eseményt még nem rendezett Magyarország.

A pécsi művészeti intézmények az elsők között jelezték, hogy szívesen lennének részesei az olimpiának, a baranyai város pedig a legjelentősebb fővároson kívüli helyszíne lesz a Színházi Olimpiának.

Lipics Zsolt, a pécsi teátrum igazgatója szerint a Színházi Olimpia pécsi eseményeinek megszervezése jó alkalmat nyújtott arra is, hogy a városban működő művészeti intézmények elmélyítsék amúgy is szoros kapcsolatukat.

A rendezvény keretében a Pécsi Nemzeti Színház az Újvidéki Színházat és a zágrábi Komediját látja vendégül május 11-én, illetve 24-én. A vajdasági társulat William Shakespeare III. Richárd című darabjával, míg a horvát társulat Tim Rice-Andrew Lloyd Webber Jézus Krisztus Szupersztár című produkciójával készülnek.

A Bóbita Bábszínház két kisebb fesztiválnak is helyszíne lesz, továbbá több határon túli társulat is bemutatja előadását. Jeung Fai, a hagyományos kínai kesztyűs bábszínház ötödik generációs mestere a Bóbita Bábszínház vendégeként április 24-i előadásában az ősi művészeti formát ötvözi kortárs, multimédiás elemekkel.

Ugyancsak a pécsi társulat meghívására érkezik április 25-én a Weöres Sándor Rongyszőnyeg című versfüzérének gyöngyszemeiből építkező, 14 éven felülieknek szóló előadásával a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem társulata és a nagyváradi Liliput Társulat Szutyejev Kispipi és kisréce című művéből készült, három éven felülieknek szóló bábelőadásával, valamint a szintén marosvásárhelyi Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház is a négy éven túliaknak kínált Csizmás kandúrjával május 13-án. A Bóbita bábmúzeuma a tradicionális kínai és tajvani kesztyűsbábokra épülő tárlatot is rendez az olimpia ideje alatt.

A Bábművészeti Világtalálkozó részeként – 2017 után – újra megrendezik Pécsen a Karakulit Nemzetközi Árny-Játék Fesztivált; április 19. és 23. között tizenkét országból tucatnyi előadás érkezik, de lesznek árnyjátékkészítő és szakmai workshopok is – közölte Pilári Gábor, a szervező pécsi MárkusZínház bábszínház művészeti vezetője.

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője elmondta: a tánctársulat meghívására a rijekai Ivan pl. Zajc Horvát Nemzeti Színház balettegyüttese érkezik a Mecsekaljára május 31-én, hogy a tánc nyelvén adja elő Shakespeare Rómeó és Júliáját.

Vincze János, a Pécsi Harmadik Színház (PHSZ) vezetője felidézte: a pécsi Európa kulturális fővárosi program keretében indult a határon túli színtársulatok bemutatkozása náluk; azóta több mint kétszáz előadást tartottak a teátrum épületében.

A PHSZ ezt a hagyományt folytatva két határon túli, magyar nyelvű előadás befogadásával csatlakozik a programokhoz: április 18-án és 19-én az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház koprodukciójában Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című darabját állítják színpadra, majd május 16-án és 17-én a beregszászi Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház művészei adják elő Örkény István klasszikusát, a Tótékat.

Tóth Zoltán, az Országos Diákszínjátszó Egyesület vezetője közölte: szervezésükben Orfűn is lesznek programok, hiszen ott nemzetközi színjátszó találkozót tartanak 15 ország 150 résztvevőjével június 3. és 11. között.

A pécsváradi várban a Nemzeti Színház szervezésében a Sinum Színházi Műhellyel együttműködésben – az 17. ISTA/NG – Nemzetközi Színházantropológiai Iskola keretében – nemzetközi mesterekkel zajlik műhelymunka május 7. és 20. között.

Az április 1. és július 1. között Magyarországon megrendezendő 10. Nemzetközi Színházi Olimpián csaknem 70 helyszínen 58 ország 400 társulata mutatkozik be 750 előadás keretében 7500 fellépővel. A világszínházi találkozón az előadások mellett országszerte kiállítások, workshopok és könyvbemutatók várják majd a publikumot.