Címlap Kultúra Diákok(nak) c...

Diákok(nak) csinálják a fesztivált Pécsen

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az idei Pécsi Napok keretében rendezik meg az V. Pécsi Tanuló Város Fesztivált. A baranyai megyeszékhely 2017-ben a Pécsi Tudományegyetem javaslatára beadott pályázatával elnyerte az UNESCO Global Learning City Award, azaz „Tanuló Város” díjat. Ennek eredményeként a Nevelők Háza Egyesület idén már ötödik alkalommal szervezi meg a rendezvénysorozatot.

Az idei Pécsi Tanuló Fesztiválra szeptember 23. és 25. között kerül sor, s öt témakör köré épül:

  • Pécs és Baranya értékei – Közösségek, kultúra és értékek kapcsolata
  • A fenntarthatóság tanulása – Környezet, település és közösség kapcsolata
  • Tanuló szervezet és szervezeti tanulás – Munka, teljesítmény és képességek kapcsolata
  • Intergenerációs és interkulturális együttműködések tanulása a sérülékeny társadalmi csoportok irányában – Önkéntesség, befogadás és segítség kapcsolata
  • A tanulás tanulása egyén és közösség összefüggésében, a COVID-pandémia idején – Tanár, tanuló és közösség kapcsolata

A fesztivál fő helyszínei a Széchenyi tér és a Civil Közösségek Háza és annak udvara lesznek. A 14 helyszínen 47 szervezet 102 programjában vehetnek részt az érdeklődő résztvevők.

A Pécsi Tanuló Város Fesztivál célja, hogy tematikus programokon keresztül segítse felfedezni a tanulás örömét, egyéni és társadalmi hasznosságát, továbbá a tanulási teljesítmény fokozását. Egyúttal a tanulási képesség fejlesztését kívánja előmozdítani a rendezvény nem hagyományos tanulási helyzetekkel, formákkal a fiatalok, felnőttek és szeniorok aktív részvételével.

Az V. Pécsi Tanuló Város Fesztivál témáit és programkínálatát zömében pécsi szervezetek, cégek és intézmények önkéntes felajánlásaiból állították össze a szervezők, melyben minden résztvevő saját elhatározásából vesz részt. A programban kreatív foglalkozások, előadások, kis- és nagycsoportos bemutatók, képességfejlesztő játékok, vetélkedők, valamint zenei előadások, divatbemutató, koncertek, táncház, és különleges tanulási formák megjelenítése teszik színessé.

(Borítókép: PTE)