Címlap Kultúra Eldőlt: Bertó...

Eldőlt: Bertók Gábor marad a JPM élén

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Az intézmény régész-főmuzeológusa, jelenlegi megbízott igazgatója, Bertók Gábor vezetheti 2022. január 1-jétől öt éven át a pécsi központú, megyei közgyűjteményi feladatokat ellátó Janus Pannonius Múzeumot (JPM) – döntött a fenntartó pécsi önkormányzat közgyűlése csütörtökön.

A nyáron kiírt pályázat lezárásáról zárt ülésen hoztak döntést a képviselők – közölte Lovász István jegyző. A közgyűjtemény korábbi igazgatójának, Csornay Boldizsárnak a megbízatása idén januárban járt le, utódját azóta két vezetői pályázaton kereste az önkormányzat – eredménytelenül.

Péterffy Attila, Pécs polgármestere májusban közleményben közölte, hogy – egy éven belül immár harmadik alkalommal – újra pályázatot írnak ki a JPM igazgatói posztjára. Ennek oka a városvezető szerint az volt, hogy egy tavaly szeptemberi kiírás eljárástechnikai problémák miatt eredménytelenül zárult, az idén februárban kiírt pályázat eredményét pedig megvétózta az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

A megvétózott második pályázat eredményeként a polgármester – a veszélyhelyzetben biztosított jogkörével élve – úgy döntött, hogy június 1-jétől öt éven át a JPM régész-főmuzeológusa, Bertók Gábor vezetheti az intézményt. A múzeumokra vonatkozó jogszabály alapján azonban az igazgatót akkor nevezhette volna ki az önkormányzat, ha ahhoz az emberi erőforrások minisztere egyetértését adja, azonban arra nem került sor.

(MTI)