Címlap Kultúra Fényinstallác...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A pécsi világörökségi helyszínek idén is csatlakoznak a Kulturális Örökség Napjai című országos rendezvényhez, ennek keretében díjtalan idegenvezetések, koncertek és látványos fényinstalláció várja az érdeklődőket, akik szívesen megismernék Pécs kiemelkedő történelmi emlékeit.

Középpontban a megújult Ókeresztény Mauzóleum

A ZSÖK tájékoztatása szerint a szeptember 16–18. között zajló programok központja az idén júniusban felújítva átadott Ókeresztény Mauzóleum, ami a három nap során rendhagyó módon éjjel 23 óráig lesz látogatható.

Vezetett séták indulnak mindhárom nap 18 órakor. A program az Ókeresztény Mauzóleumtól indul, ahol a látogatók megismerhetik a római temetkezési épület föld alatti festett sírkamráját és a föld feletti emlékkápolnáját. A rendhagyó sétán a nagyközönségtől jelenleg elzárt kiállítóterekbe is bevezetik az érdeklődőket, ugyanis a program második felében meglátogatják az Apáca utcában található világörökségi helyszíneket is.

Az idei Kulturális Örökség Napjai fő témája a műemlékvédelem, így a túra során szó esik a pécsi világörökségi helyszínek megóvásáról is. A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött. (Jelentkezni a +36 30 701 3771-es telefonszámon vagy az [email protected] e-mail-címen lehet. A létszám limitált.)

Ingyenes koncerteken bulizhatunk

A Szent István téren, az Ókeresztény Mauzóleum felszíni romjainál ingyenes koncerteken vehetünk részt: pénteken 19 órától Makó Dávid dalszerző, gitáros egyszemélyes produkciója, a Devil’s Trade zenél. A Devil’s Trade Európa jelentős klubjaiban és számos nemzetközi fesztiválon fellépett már. Zenéjében a szívszorító erdélyi dallamoktól kezdve a doom/stoner gyökereken át az Appalache-hegység népzenéjéig megannyi színt hoz. Szombaton 19 órától a Flanger Kids, azaz Gyarmati Fanny és Szczuka Panka 2020-ban alakult elektronikus zenei duója zenekari formációban lép színpadra.

Fényinstalláció kelti életre a romot

Mindhárom nap este 20:00–23:00 között Mátrai Erik látványos fényinstallációja segítségével kel életre, és emelkedik a térbe az Ókeresztény Mauzóleum felszíni romja. Az évszázadokkal ezelőtt leomlott kőfalak „újjáélednek”, hűen megidézve a múltat, így megismerhetjük, hogy milyen volt az épület alakja és bejárata. Az illékony fényfalak segítségével beléphetünk a térbe, a ködös, füstös közegbe vetített fénysíkok megemelik az alaprajzot, ám ahogyan a levegő mozgásával eltűnik a füst, a fényfal sem látható tovább. Olyan tünékeny a látvány, mint ezek az emberi építmények hosszú történelmünk tükrében.