Köles Ferenc nagyon jól érezte magát a kisfilm forgatásán, ráadásul még a szakma is értékeli „A kis hatalmasok” című művet
Címlap Kultúra Három díjat n...
Cikkünk frissítése óta eltelt 2 hét, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Karácsony Péter rendező 17 perces kisfilmje, „A kis hatalmasok” nagy sikert aratott Rómában, a Rome Prisma Independent Film Awardson: három díjat is kiérdemelt, a legjobb férfi főszereplő a Pécsi Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Köles Ferenc lett. Kész szerencse, hogy a Nyírségben összeértek a szálak…

A pécsi szempontból is örömteli hír röviden: az olasz fővárosban megrendezett Rome Prisma Independent Film Awardson nagyra értékelték Karácsony Péter kisfilmjét. „A kis hatalmasok” három díjat is elhozott: Köles Ferenc lett a „Legjobb férfi főszereplő”, Gazsó György a „Legjobb férfi mellékszereplő”, Kapusi Krisztián pedig „A Legjobb vágás” díját kapta meg.

A 17 perces kisfilm a nyírségi valóságban játszódik, s arról szól, hogy a falu nagyméltóságai elmennek vadászni az új gazdaságvezetővel… Mi baj történhet? Főleg akkor, ha a helyi részeg fővadász a pécsi Köles Ferenc!

– Másfél-két éve történt, hogy a nyíracsádi kocsma, a Viking elől felhívott a film rendezője, Karácsony Péter – mesélte a Pécs Aktuálnak a nem mindennapi egymásra találást Köles Ferenc. – Tudni kell, hogy a szüleim, a rokonaim odavalósiak, édesapám akkor még ott élt. Szóval Karácsony Péter, akit akkor még nem ismertem, épp színészt keresett a filmjébe, mert Mucsi Zoltán visszamondta. Találkozott az unokaöcsémmel, Köles Ricsivel, aki ezt hallva ajánlotta, hogy hívja fel Köles Ferit. A Péter először azt hitte, édesapámat ajánlgatja, de tisztázták a helyzetet, megtudta, hogy én mivel foglalkozom, utánam nézett a Youtube segítségével, aztán már hívott is.

Innentől kezdve pedig minden ment a maga útján. Köles Ferinek tetszett a film története, tudta, hogy Trill Zsolttal, Keresztes Tamással, Gazsó Györggyel és Szabó Dániellel játszhat együtt, úgyhogy igent mondott a felkérésre. A négynapos forgatásra aztán Nyírábrányban, a román határhoz közeli nagyközségben került sor, ahol egy fogadóban szálltak meg, az események pedig a vadászházban történtek.

– Nagyon élveztem a forgatást, amolyan nyírségi Tarantino volt! Péterrel eddig ez volt az egyetlen közös munkánk, de kapcsolatban maradtunk, és lesz még ennek folytatása.

A szárnyait most bontogató fiatal rendező, a 33 éves Karácsony Péter Bécsben diplomázott, és az első nagyjátékfilmjét szeretné megrendezni – több kisebb már ott van a tarsolyában. Nagyon örül neki, hogy „A kis hatalmasok” révén megismerte a pécsi színművészt, akivel szeretne együtt dolgozni: a következő kisjátékfilmjének a főszerepét is neki szánja. A „Kicsit elcsúsztam” egy elvált férfiről szól, akinek haza kellene érnie a kislánya születésnapjára, de a rég nem látott cimborák beinvitálják a helyi presszóba egy-két sörre…

Természetesen Köles Ferenctől megkérdeztük, mi az idei „főprojekt”, amit a pécsi közönség, a Pécsi Nemzeti Színház publikuma is élvezhet.

– Egy Shakespeare, a „Vízkereszt, vagy amit akartok” lesz átgondolva. A Nagy Péter István által rendezett „Vízkereszt, vagy amit forgattok” című darabnak lesz nemsokára egy előbemutatója házon belül, aztán ősszel kerül sor a bemutatóra – árulta el Köles Ferenc.