Címlap Kultúra Hivatalos: Be...

Hivatalos: Bertók Gábor a JPM kinevezett igazgatója

Cikkünk frissítése óta eltelt 2 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

Hosszas huzavona után pont került a Janus Pannonius Múzeum igazgatói posztjával kapcsolatos ügyre. Fekete Péter, az Emmi szakállamtitkára egyetért Bertók Gábor kinevezésével, így a szakember hivatalosan is a múzeum kinevezett vezetője.

Az önkormányzat közlése szerint a JPM igazgatói posztjára a város több körben írt ki pályázatot. Az első pályázattal kapcsolatban eljárástechnikai problémák merültek fel. Ezt követte 2021 januárjában egy újabb pályázat kiírása, amelyen dr. Bertók Gábor pályázata két körben is komoly támogatást kapott. Dr. Bertók Gábor március 15-én rangos állami kitüntetésben, a Magyar Érdemrend tisztikeresztje polgári tagozatának kitüntetésében is részesült. A múzeumokra vonatkozó jelenleg hatályos törvény értelmében az önkormányzat mégsem nevezhette ki az igazgatót, mert a szaktárca államtitkára május 20-án kelt levelében megvétózta az új igazgató kinevezését, ennek ellenére Péterffy Attila május 31-én 120 napra dr. Bertók Gábort bízta meg a Janus Pannonius Múzeum igazgatói feladatainak ellátásával.

Augusztus végén újabb pályázatot írtak ki, a közgyűlés pedig szeptember 28-án újra megbízta a múzeum vezetésével. Most Fekete Péter, az Emmi szakállamtitkára arról értesítette a polgármestert, hogy jóváhagyja Bertók Gábor kinevezését.