Címlap Kultúra Idén már megt...

Idén már megtartanák a Zsolnay Fényfesztivált

Cikkünk frissítése óta eltelt 3 év, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

A koronavírus miatt tavaly elmaradt a pécsi Zsolnay Fényfesztivál, ám a szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. bízik benne, hogy idén visszatérhet az ország első és egyetlen fényfesztiválja.

A verseny az országban teljesen egyedülálló látványosság, ami a július 1-4. közé tervezett Zsolnay Fényfesztivál legnagyobb érdeklődésre számot tartó attrakciója lehet. A fényművészek „vászna” a pécsi Székesegyház, amelynek homlokzatát, oldalhajóját, tornyait és tetejét is lefedik az alkotók a 3D-s fényvetítésekkel.

Felkészültek, ha a járvány közbeszól

Bár a szervezők arra készülnek, hogy sikeresen lezajlik majd nyáron a fesztivál, felkészültek arra is, ha a járvány miatt esetleg mégsem kerülhet rá sor.

– Ha nem lesz lehetőség az eredeti tervünk megvalósítására, akkor megvizsgáljuk az alternatívákat, legyen szó a fesztivál dátumának csúsztatásáról vagy a verseny online térbe költöztetéséről – mondta Bleszity Péter, a Zsolnay Örökségkezelő NKft. ügyvezetője.

Az idei verseny témája: Lightmatter. Az első körös jelentkezés határideje április 5., majd az előzsűri két fordulón keresztül választja ki a legjobb 10 alkotást, amelyek bemutatkozhatnak a Zsolnay Fényfesztiválon.

A verseny végső zsűrizését egy öttagú, nemzetközi szakmai bizottság látja el. Ez lesz az első év, amikor a vetítési programba bekerülő (shortlist) alkotók pályázatonként automatikusan 1000-1000 eurót kapnak az elkészített alkotásokért, valamint szintén újítás, hogy a hivatalos zsűri csak egyetlen díjat oszt ki. Ezen felül a nézők által legjobbnak tartott alkotást közönségdíjjal jutalmazzák.