Cikkünk frissítése óta eltelt 5 hónap, a szövegben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavulhattak.

19 Zsolnay-alkotásra lehet licitálni 63,7 millió forint értékben a Virág Judit Galéria téli aukcióján, december 16-án. Ekkora összegről még nem indult egyetlen Zsolnay-tárgy licitje sem, a római stílusú óriásváza kikiáltási ára 15 millió forint. 

Ez egy magányos, társtalan remekmű, amely a historizmus és a szecesszió határán billeg és kreativitásával, technikai tökéletességével önbizalmat sugároz” – idézi az aukció tájékoztató kiadványa Törő Istvánt, a Virág Judit Galéria társtulajdonosának véleményét. A váza becsértéke 30-40 millió forint között van.

A váza magassága, 61,5 cm, átmérője 45 cm. Kettő készült belőle, az egyik a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében található.

„Az októberi Zsolnay árverés után keresett meg egy pécsi család az itt látható vázával. Az élmény megdöbbentő volt. A tárgy monumentalitása, szuggesztivitása lenyűgözött. A gazdagon burjánzó plasztikus felületek egy korai eozin alapmázas vázán a millennium és a századforduló közti időszakára, míg a bravúros eleganciával megmunkált domborműves felületek inkább a korábbi, historikus időszakra utaltak. A tárgy ugyanakkor a Zsolnay-művek világától idegen, nem villan fel előképe. Vázánkon láthatunk gorgó- és oroszlánfejeket, női aktot és egy furcsa mitologikus állatot. A motívumok mitikus, talán egyiptomi, etruszk, vagy hellenisztikus mitológiák alakjainak és motívumainak keveredését tükrözik. Ezek a motívumok vándorolhattak tovább a római birodalom ötvösműhelyeibe, később a reneszánszba, majd a romantikába. A váza talpán látható az 1890 körül használt családi TJM pecsét, mellette viszont megjelenik a pontozottgyöngykörös márkajelzés is. A váza valójában egy robosztus ötvöstárgy benyomását kelti, annak az újragondolása a kerámia formanyelvén. Ki tudja, milyen ötlet alapján, megrendelésre (?) készülhetett ez a magányos remekmű, amely a századforduló Zsolnay kollekciójának végtelen gazdagságát és kreativitását tükrözi. Ez a váza hihetetlen önbizalmat sugároz, az üzenet a konkurenciának: amit ti megálmodni sem vagytok képesek, azt mi könnyedén megcsináljuk” – olvasható az árverési kiadványban, ahol az alábbi Zsolnay-tárgyak is szerepelnek, összesen 19 darab.